Znak za terorističke napade po Evropi čeka 800 džihadista!

Prema pisanju britanskih medija, samo u Veliku Britaniju vratilo se oko 350 islamista koji su obučavani na teritorijama pod kontrolom ISIL-a. Neki su pod nadzorom sigurnosnih službi, a neki su nestali, piše ekpress.co.uk. Zemlja je na visokom stepenu pripravnosti, a napad na Britaniju je “vrlo vjerovatan”, navode mediji.

– Te osobe nisu dobro trenirane, ali spremne su da učine bilo šta. Riječ je o indoktriniranim osobama koje su prošle minimalnu obuku – govore izvori.

– Riječ je o mladićima koji brzo postaju pristalice ISIL-a i fanatici. Odlaze u ratne zone ili ostaju u domovima i ponašaju se kao takozvani vukovi samotnjaci – rekao je španski ministar sigurnosti Francisco Martinez.


Ova upozorenja objavljena su kratko nakon izbjegnute tragedije u brzom vozu u petak u Francuskoj kada su Marokanca Ajuba El-Hazanija, naoružanog kalašnjikovim, svladala četvorica putnika. Među njima su bila dvojica američkih marinaca koji su se tamo slučajno zatekli. Sve ih je već odlikovao francuski predsjednik Hollande.

Ispostavilo se da je Marokanac simpatizer Islamske države i da je izbjegnut veliki masakr. Sigurnosne službe vjeruju da je Hazani prije ukrcavanja u voz dobio kratki brifing o tome što mora da uradi.

Mediji pišu da je živio u Španiji do lani kada je otputovao u Tursku a onda u Siriju. Tamo je prošao neku vrstu treninga. Inače, Marokanca su svojedobno španski policajci uhapsili zbog droge, prenosi Net.hr.

Ekstremisti Islamske države imaju razvijenu mrežu regrutovanja putem interneta, a osim muškaraca, skloni su i vrbovanju djece-ratnika, kao i tinejdžerki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.