Erol Bilibani za ekskluzivno za BOŠNJAK-KS: “Biće ovo, najbolje organizovan DOKUFEST do sada u Prizrenu”!

Danas (subota) je u jutarnjim satima naša novinarska ekipa posjetila kompleks ,,EVROPA“ u Prizrenu koje je i zvanično sjedište, sa bezbroj kancelarija, ovogodišnjeg organizatora popularnog Festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma DOKUFEST koji je za nekoliko godina postao najpoznatiji brend starog grada Prizrena, ali i čitavog Kosova. 

U pravoj radnoj atmosferi, osim pomenutih organizatora ovogodišnjeg  Festivala poput Vetona Nurkollarija te Erola Bilibanija i mnogih drugih ljubitelja filmske umjetnosti, zatekli smo i veliki broj mladih volontera iz svih zajednica koji svojim nesebičnim radom pomažu da ovaj poznati Festival počne, ali i prođe bez ikakvih problema te da se ne naruši imidž Prizrenaca kao vrlo gostoprimljivih ljudi. Ekskluzivno, umjetnički direktor ovogodišnjeg DOKUFEST-a, gospodin Erol Bilibani, za čitaoce našeg web-portala, između ostalog, ističe:

,,Pozdrav vama i vašim čitaocima te vam svi mi srdačno zahvaljujemo što se interesujete za ovaj poznati fimski Festival i što nas redovno pratite iz godine u godinu. Posebno ističem da je naša aplikacija još uvjek otvorena za sve one zainteresirane omladince iz našeg grada koji su željni volonterski da nam pomognu u radu i organizaciji ovogodišnjeg DOKUFEST-a te mi, naravno, ne dijelimo  naše mlade sugrađane po vjeri ili nacionalnoj pripadnosti te mogu reći da imamo i mladih Albanaca, Turaka, Roma ali i zavidan broj bošnjačke omladine, negdje recimo oko 20 njih, što je od ukupnog broja od 140 mladih volontera, svakako, zavidan broj i ja se zahvaljujem zbog toga te se nadam da ćemo u nekoj budućnosti imati daleko veći broj zainteresiranih volontera, a samim tim i bošnjačke omladine. 

Što se tiče ovogodišnjeg filmskog Festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma DOKUFEST mi smo ove godine imali rekordnih oko 3.000 aplikacija gdje smo od tog broja izabrali oko 230 filmova koji će se ,,boriti“ za prestižne nagrade te su svrstani u nekoliko takmičarskih kategorija, njih 6, te će biti i specijalnih programa. Imaćemo, dakle, i jednu specijalnu prezentaciju filmova iz naše, kosovske produkcije, gdje smo kroz dva različita projekta radili na čak 11 kratkih filmova.


Prvi projekat je rađen u saradnji kancelarije Evropske Unije (EU) na Kosovu, a tiče se pet kratkih i interesantnih filmova koji tretiraju raznorazne životne priče i teme od onih značajnijih poput migracija stanivništva, teme izgubljenih i nestalih lica i slično, gdje takođe imamo i jednu interesantnu dokumentarnu priču iz Župe, tj. sela Donjeg Ljubinja koja govori o jednoj starici koja je ostala među poslednjima da se očuva tradicija bošnjačkih svadbi u ovim krajevima prizrenskog regiona. 

Drugi projekat nazvan ,,Škola i dokumentarni film“ je vezan za šest kratkih filmskih priča gdje je naš jednogodišnji rad sa ovdašnjim učenicima i profesorima kao i nastavnicima srednjih škola na Kosovu gdje smo naišli na mnoge pozitivne reakcije svuda gdje smo bili pa eto otvorili smo i kino-klub u bošnjačkoj sredini poput Rečana jer je to jedan od naših načina kako prići svim zajednicama koje žive u regionu Prizrena, te posebno bošnjačkoj zajednici, te se nadam da ćemo u nekoj skorijoj budućnosti imati mnogo veće interesovanje ovdašnjih Bošnjaka za ovu vrstu umjetnosti. 

Posebno mogu reći da će i ove godine imati nekoliko filmova, kao i ranijih godina, recimo iz BiH, Crne Gore i drugih država u regionu te je posebno interesantan kratki dokumentarni film iz Crne Gore jer se radi o vječnoj temi svih nas na Balkanu, dakle riječ je o krvnoj osveti te će, vjerujem, taj film biti jedan od gledanijih, no posebno se mora reći da su upravo regionalni filmovi i najzastupljeniji, ali i najgledaniji svih ovih godina trajanja DOKUFEST-a. 

Svakako da svake godine proširujemo svoje bioskopske kapacitete zbog sve većeg interesovanja za tu vrstu umjetnosti, ne samo naših Kosovara, već i mnogobrojnih gostiju i turista kojih će ove godine biti i rekordan broj te mogu reći da ove godine imamo čak 8 bioskopa gdje smo ove godine ,,pojačali“ te kapacitete sa bioskopom  ,Andra“ na šetalištu ,,Maraš“ koji smo nazvali ,,Sinema-Drim“ te je to novost za ovogodišnji DOKUFEST dok će se ostale bioskopske predstave održavati kao i ranijih godina, ovdje u kompleksu ,,Evropa“, kino ,,Lumbardhi“, na rijeci Bistrici, na tvrđavi Kaljaja, u Domu kulture i slično. 

Dakle, svi ljubitelji filma dođite da se i ove godine družimo kao i ranijih godina te da ostavimo sjajne utiske kao i svakog ljeta u starom gradu Prizrenu – istakao je Erol Bilibani, umjetnički direktor ovogodišnjeg DOKUFEST-a. 

Sve u svemu, naredna nedjelja će biti uzuzetno značajna za sve građane Prizrena i okoline jer počinje DOKUFEST koji je, pored mnogih značajnih Institucija ili kulturno-historijskih spomenika, ,,proslavio“ naš stari grad širom svijeta ili kao što ističu mnogi turisti u prolazu – ,,Prizren je grad za sve vjere, nacije i generacije“. Da li je tako, prosudite sami…

Vinetu Ganić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.