Od 12. avgusta stupa na snagu: Kosovska polisa osiguranja važi u Srbiji

Vlasnici vozila sa kosovskim tablicama od 12. avgusta neće morati da plaćaju dažbine za osiguranje, prilikom prelaska na teritoriju Srbije. Njihova polisa osiguranja od auto-odgovornosti, koja se kupuje prilikom svake registracije vozila, važiće na teritoriji cijele Srbije.

To, praktično, znači da će svaku štetu u saobraćaju, koju u Srbiji pričini vozilo sa Kosova oštećenima isplatiti osiguravajuća kuća sa Kosova. Isto važi i za građane koji iz Srbije automobilom putuju na Kosovo – svaku štetu koju izazovu namiriće tamošnji osiguravači.

Memorandum o razumijevanju koji je potpisan sa predstavnicima Kosovskog biroa osiguranja, podrazumijeva da je krajnji platilac štete izazvane upotrebom motornog vozila osiguravajuće društvo koje je za to vozilo izdalo polisu osiguranja od auto-odgovornosti.

U tom smislu, štetu izazvanu vozilom sa Kosova na području Srbije nadoknađuje osiguravač tog vozila sa Kosova.


Važi i obrnuto, štetu koju prouzrokuje vozilo iz Srbije na području Kosova, nadoknađuje osiguravajuće društvo iz Srbije koje je osiguralo predmetno vozilo.

Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u kosovskoj Vladi kaže za “Novosti” da je dosadašnji sporazum koji se ticao naplate osiguranja na graničnim prijelazima, osim u finansijskom, putnike opterećivao i u proceduralnom smislu.

“Uveren sam da će posle nedavnog odlaganja, ovaj sporazum sada početi da se primenjuje, ali očekujemo da Kancelarija EU da tačno tumačenje na koji način će se sporazum implementirati”, ističe ministar Dalibor Jevtić i naglašava da će primjena pomenutog sporazuma značiti ne samo žiteljima Kosova već i raseljenim licima koja dolaze da posjete svoje domove, ali i rodbinu koja živi na Kosovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.