Jedna od najbogatijih žena na svijetu: Pet tajni njenog nevjerovatnog uspjeha

Ona je odrasla u malom selu u Kini, a ostala je bez majke kada joj je bilo svega pet godina. Sa šesnaest godina bila je primorana da napusti školu i da se zaposli u fabrici kako bi brinula o ocu koji je ostao slijep nakon nesreće koja mu se dogodila na poslu. 

Međutim, uprkos tome što je život nije mazio ona nije odustajala. Danas se njeno bogatstvo procjenjuje na 10 milijardi dolara. Zhou je postala direktor i osnivač “Lens Technologies”, vodeće svjetske kompanije koja proizvodi ekrane osjetljive na dodir koji se nalaze na “Iphone” i “Samsung” telefonima.

Ovo su neki od ključnih faktora za koje Zhou smatra da su utjecali na njen uspjeh:

1. Ona odbija da prihvati manje od onoga što želi

Uprkos tome što je bila dobar đak, životne okolnosti su je natjerale da odustane od svog sna da postane modni dizajner. Umjesto da u to vrijeme crta haljine, 16-godišnja Zhou se zaposlila u fabrici koja je proizvodila stakla za satove. Njena plata je bila svega 1 dolar na dan.

Nakon samo tri mjeseca rada u toj fabrici Zhou se usudila da uradi nešto za šta će se ispostaviti da je bio prvi korak na njenom putu ka veličanstvenom uspjehu. Iako je znala da je u to vreme u Kini njen posao bio u rangu “poslova iz snova”, ona se ipak odlučila da napiše pismo svom poslodavcu u kome mu se zahvalila na ukazanoj prilici i saopštila da daje otkaz jer misli da zaslužuje više. Međutim, umjesto da je pusti da ode, šef ju je unaprijedio.

2. Zna svoj posao

S obzirom da je svoju karijeru započela od najniže pozicije u fabrici, Zhou je do najsitnijih detalja bila upoznata sa svim procesima u proizvodnji. Upravo ovo neprocjenjivo iskustvo ju je ohrabrilo da pokrene sopstveni biznis, prenosi Blic. Danas ona poseduje nekoliko fabrika, u kojima radi oko 80.000 ljudi, čije pogone redovno obilazi kako bi lično nadgledala sve procese.

3. Samopouzdanje i vjera u sebe 

Kada je napustila fabriku u kojoj je radila, imala je svega 3.000 dolara ušteđenine da započne sopstveni biznis. Međutim, na početku ništa nije išlo lako.

– Dva puta sam bila primorana da prodam kuću kako bi radnicima isplatila plate – rekla je.

Uprkos čestim finansijskim problemima nikad nije prestala da vjeruje u sebe. A onda je došla 2003. godina, kada je konačno uspjela da postavi kompaniju na čvrste noge.

4. Pravi odgovor na pravo pitanje

Ironično, njen uspjeh nisu omogućila stakla za sat, već najnovije generacije pametnih telefona. Jednoga dana pozvao ju je jedan od direktora jedne vodeće kompanije za proizvodnju mobilnih telefona i pitao da li je zainteresovana da proizvodi ekrane osjetljive na dodir. To je bila prekretnica u njenoj karijeri.

5. Šarmantna i skormna

U Kini postoji izreka koja najbolje opisuje Zhou, a ona glasi: “Osoba koja se usudila da uradi nešto za šta drugi nisu imali hrabrosti”.

Times ju je opisao kao “šarmantnu i skromnu” osobu, koja uglavnom šuti na sastancima, ali kad progovori plijeni pažnju svih prisutnih.

– Svjesna sam da nemam kvalifikacija da budem visokoprofilisana ličnost. Mislim da je važno da se previše ne zanosimo kada postanemo uspješni, ali i da se ne predajemo kada naiđu tmurna vremena – poručila je Zhou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.