Tuga: Prvo pronašla sinčića mrtvog u krevetu, a onda joj doktori rekli da je zbog sunčanja dobila rak kože!

Nakon što je prije 10 godina uklonila mladež s vrata, Penny se tako paranoično bojala karcinoma, da su je drugi zadirkivali da je hipohondar. 

Međutim, ti strahovi su se obistinili prošle godine. Ne samo da se rak vratio, nego je zahvatio glavne organe, među njima i mozak.

U četvrtom mjesecu prošle godine davali su joj 2-3 mjeseca života, a ona je te prognoze pobijedila lijekovima i imunoterapijom.

Penny nema nikakvu iluziju o tome šta je uzrokovalo karcinom.

– Sjećam se da sam kao tinejdžerka satima sjedila u bašti, bez ikakve kreme za sunčanje. Kao studentica, dvije godine sam radila kao spasilac na bazenu. Cijeli dan bih bila na suncu, a štitila sam se kremom koja je imala samo zaštitni faktor 8.

Penny želi podijeliti svoju priču kako bi upozorila sve one koji uživaju u sunčanju ovog ljeta. Stručnjaci kažu da se vjerovatno 86 posto slučajeva raka kože moglo spriječiti boljom zaštitom od sunca. Također, kažu da čak devet od deset osoba ne provjerava redovno znakove melanoma.

Penny zočajnički želi podići svijest o raku kože.

– Samo želim da ljudi shvate koliko je opasno sjediti i pržiti se na suncu. Užasava me pomisao da su tinejdžerke spremne ležati na suncu kako bi pocrnile. Nismo ni svjesni koliko loše podnosimo sunce. Išla sam na Jamajku na odmor i sjetila se ponijeti kremu za sunčanje, ali ne i odgovarajućeg faktora.

Penny je doznala da umire od raka samo dva mjeseca nakon gubitka tromjesečnog sina Billyja, koji je pronađen mrtav u svom krevetu u februaru 2014. godine. Ona i njen muž Joe bili su neutješni.

Naglo je gubila na težini, a prijatelji su mislili da je to zbog gubitka sina. A onda je napipala kvržicu na ramenu. Kaže da je znala da nešto nije u redu. Otišla je kod ljekara, ali i on je mislio da je to rezultat tragedije koju je preživjela.

S obzirom da je ranije imala karcinom, nije lako odustajala, pa su je ipak kasnije poslali na pretrage. Iako je bila spremna na loše vijesti, ipak nije znala koliko će nalazi biti poražavajući.

– Ljekari su mi rekli da sjednem, a onda su došle i loše vijesti. Imala sam metastaze melanoma, rak je bio jako agresivan. Proširio se na jetru, pluća, slezenu, štitnjaču i mozak. Drugim riječima, bio je u terminalnoj fazi.

-Iako sam i prije brinula, svejedno je to bio šok. Kada su mi prije 10 godina uklonili mladež, rekli su da ne trebam kemoterapiju. Išla sam redovno na preglede, i iako je sve bilo čisto, uvijek sam strahovala.

Upozorenje ljekara: Svaka promjena boje kože je znak da je oštećena. Jedini siguran ten je prirodni ten. Većina karcinoma kože se može izliječiti ako se otkrije na vrijeme. Jednom mjesečno pregledajte mladeže, vidite je li neki promijenio oblik, krvari li ili svrbi. Ako primijetite promjene, obavezno se javite ljekaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.