Hoćemo li i dalje biti crna rupa na Balkanu?: Priprema izvještaja o napretku Kosova

Izvještaj o napretku će biti objavljen od strane Evropske Komisije a pozicioni i opozicioni parlamentarci, civilno društvo, ali i Vlada Kosova, prihvataju činjenicu da će glavna kritika u ovom izvještaju biti vezana za oblast vladavine prava. Predstavnici  Vlade kažu da će biti napredka u nekim oblastima u odnosu na prošlogodišnji izvještaj.

“Normalno je očekivati da kritika bude u toj oblasti , možda će ih biti i u oblasti  ljudskih prava, ali u cjelini, on će odraziti stvarnu situaciju napretka, uspjeh  jedne zemlje koja pretenduje da bude  članica Evropske unije i to je sasvim prirodno i normalno da izvještaj sadrži kritike ali i pozitivne ocjene, ali će takođe uključiti i prijedloge, preporuke o daljim koracima”, kaže Bekim Çollaku, ministar za evropske integracije Kosova.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova,Vjosa Osmani izjavila je očekuje i kritike veznane za oblast reformame jave administracije, jer su nedostatak profesionalnih kadrova i politizacija neki od glavnih problema.


“Očekujem pohvale u pogledu nekih tehničkih stvari konkretno oko usvajanja bitnih zakona u Skupštini. Što se oblasti u borbi protiv korupcije tiče tu se ne vidi nikakav konkretan uspjeh, i vjerujem da će ovo biti evidentirano u Izvještaju o napretku, ali će u velikoj mjeri sadržati negativnu ocjenu zbog neuspjeha vlasti da formira Specijalni sud”, kaže Vjosa Osmani-poslanica Demokratskog saveza Kosova.

Poslanica Alijanse za Budućnost Kosova Donika Kadaj- Bujupi je još oštrija u ocjeni sa napretkom, pa kaže da je vladavina prava doživjela degradaciju u ondosu na predhodni period.

“Nije bilo napretka u Vladavini prava, imali smo stalne skandale tokom ove godine a vidljivo je još lošije stanje. Nema napretka u ekonomskom rastu, već pogoršanja, siromaštvo je u porastu, nezaposlenost takođe, i ekonomski razvoj je degradiran”, ističe Donika Kadaj – Bujupi, poslanica Alijanse za budućnost Kosova.

Jedini napredak koji se može pomenuti u izvještaju je usvajanje devet zakona, četiri iz paketa oblasti pravosuđa, zakon o prisluškivanju i četiri iz oblasti ljudskih prava. Ali neće izostati konstatacija oko nedostatka njihove primjene napominje Fisnik Korenica iz grupe za pravno-političke studije.

“Od ove godine Evropska komisija će dati prioritet u tri oblasti, vladavini prava, ekonomskog razvoja i treća će biti reforma javne administracije. Kritike će biti slične kao one od prošle godine. Mislim da će Komisija nastaviti kritikuje Kosovo zbog neozbiljnosti u borbi protiv političke korupcije i organizovanog kriminala”, rekao je Fisnik Korenica iz Grupe za pravno-politike studije.

U narednih mjesec dana se može očekivati izrada prvog nacrt izvještaja o učinku institucija, a konačni izvještaj trebalo bi da bude objavljen početkom oktobra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.