Ambasada Švicarske na Kosovu i Kancelarija povjerenika za jezike potpisali Memorandum o razumijevanju

Memorandum o saradnji obuhvata pruženu podršku Ambasade Švicarske Kancelariji povjerenika za jezike za izradu Strategije za zaštitu i promociju jezičkih prava na Kosovu kojom se teži unapređenju sprovođenja Zakona o upotrebi jezika u javnim institucijama na Kosovu.

U uvodnoj riječi je ambasadorka Kristina Marti Lang rekla da je ovaj oblik saradnje najbolji način za pomoć Kancelariji za postizanje njenih ciljeva i izrazila je spremnost Švicarske da se saradnja nastavi i proširi i u budućnosti.


Ovom prilikom je gospodin Mladenović je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma i istakao da se nada da će ovaj oblik pomoći koju je ponudila Ambasada Švicarske omogućiti određivanje mjera za definisanje politika za upotrebu jezika čime će se nesumnjivo unaprediti nivo sprovođenja Zakona o upotrebi jezika. Povjerenik Mladenović je, između ostalog, rekao da jezička raznolikost predstavlja najveće bogatstvo Kosova, pruža bolje mogućnosti za zaposlenje i podiže kvalitet pružanja usluga građanima.

Ovaj šestomjesečni projekat će se sprovoditi u bliskom partnerstvu sa Kosovskom fondacijom za otvoreno društvo – KFOS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.