Migranti stižu u talasima: Mladi Kosovari hrle u Švicarsku

Međutim, šanse da dobiju azil u Švicarskoj su skoro nikakve, jer je Kosovo proglašeno sigurnom zemljom, objasnila je Lea Verthajmer, portparol Državnog sekretarijata za migraciju.

I pored toga, doseljavanje s Kosova je osetno. Smatra se da je u prvom kvartalu preko 30.000 žitelja napustilo Kosovo privremeno i iz ekonomskih razloga. Iako talas jenjava, za prva četiri mjeseca je na švicarsku granicu stiglo njih 138 koji su ilegalno hteli da uđu.

Na Kosovu je omladina ostavljena na nemilost, a vlada čini veoma malo za njih. Švicarska i EU treba da učine da zemlja stane na noge, smatra Bunjaku.

Isto misli i Bashkim Iseni, rukovodilac informativne platforme albinfo.ch, koji poručuje da će se bez pritisaka Švicarske i EU situacija i pogoršati.


Zaustaviti ilegalne prelaske

Protiv migrantskog talasa se teško može nešto preduzeti, objašnjava ekspert za migraciju iz SVP-a Hajnc Brand. Jedina mogućnost je prema njegovom mišljenju da se na granicama zaustave ilegalni prelasci.

U Albaniji je čak 67 odsto mladih spremno da se preseli u neku drugu zemlju, na Kosovu 55, u Makedoniji 53 u Bosni i Hercegovini 49 odsto. Među zemljama u koje žele da odu favorit je Švicarska, pa tako, na primjer, trećina kosovske omladine preferira ovu zemlju.

Takođe, mnogi žele i Njemačku, Veliku Britaniju i Ameriku kao svoju novu domovinu. Političar SP-a iz Vintertura Blerim Bunaku, koji je porijeklom s Kosova objašnjava to činjenicom da na Kosovu mnogi imaju rodbinu i poznanike koji rade u Švicarskoj i koji za vrijeme odmora pričaju o životu u toj zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.