Atifete Jahjaga: Kosovo je uz porodice svih žrtava genocida u Srebrenici

“Danas se prisjećamo onih koji su ubijeni na brutalan način i onih koji su ukopani nakon 20 godina od najmračnijeg dijela čovječanstva i takođe se prisjećamo hiljada nestalih od okrutnog čina pokušaja uništenja ljudskih života”, navela je predsjednica.

Ona je istakla da žrtve masakra u Srebrenici traže pravdu i 20 godina nakon masakra i “mi treba da obezbijedimo da one počivaju u miru, a da počinioci njihovog ubistva budu suočeni sa snagom zakona”.

“Treba da se prisjećamo kako se ne bi ponovio zločin nad čovječanstvom, da naučimo da genocid u Srebrenici ne smije biti ušutkan bez kazne”, kazala je Jahjaga.


Takođe je poručila da pravda mora doći na svoje mjesto kako bi se otvorio put pomirenja na Balkanu, većem pomirenju među narodima koji su prošli tešku međusobnu historiju.”

Oproštaj se ne može desiti bez izvođenja pred lice pravde svih onih koji su počinili zločine u ime besmislenih ratova na Balkanu i pravda će trijumfovati kada bude suočena sa svim počiniocima genocida na Balkanu”, navela je Jahjaga.

Kosovska predsjednica je na kraju istakla da je danas na ovu godišnjicu velikog bola i patnje Kosovo uz porodice svih žrtava genocida u Srebrenici, u vremenu kada i samo liječi svoje ratne rane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.