Za 6 godina 30 hiljada Kosovara se odreklo državljanstva

Liridon Neziri je šef odjeljenja za državljanstva u Ministarstvu Unutrašnjih Poslova Kosova, on navodi da večina zehtjeva za odricanje državljanstva dolazi od Kosovara koji rade i žive u Njemačkoj jer ta zemlja, kao i mnoge ne omogučavaju svojim državljanima dvojno državljanstvo.

“Od 2009 godine pa do sada se preko 30 hiljada osoba, državljana Kosova odreklo državljanstva. Ovo je posljedica odluke mnogih zemalja Evropske Unije da ne dozvole dvojna državljanstva svojim građanima”, izjavio je Neziri.

Neziri navodi da je dobra vijest da je Njemačka promijenila zakon i da se osobe kosovskog porijekla ne moraju odreći kosovskog državljanstva.

“U januaru 2015 godine je došlo do promjene zakona o državljanstvu te je dozvoljeno dvojno državljanstvo djeci koja su rođena u Njemačkoj”, izjavio je Neziri.

Prema njegovim navodima, od 2009 godine do sada je preko 5 hiljada naših građana podnijelo zahtjev za državljanstvo naše zemlje ali je samo 30 % njih ispunilo potrebne uslove za sticanje našeg državljanstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.