Bol do neba: Babo Ismet i njegova tri sina će biti ukopani jedan do drugog (FOTO)

Na bašlucima su brojevi 50, 51, 52 i 53. Isti su brojevi i na tabutima. U njima su kosti babe Ismeta i njegove trojice sinova, 20–godišnjeg Fikreta, 18–godišnjeg Rifeta i maloljetnog, 17–godišnjeg Saliha. Muškarci iz porodice Mehmedović iz srebreničkog naselja Slatina.

Pored tabuta zatičeno Eneza i Nuriju Mehmedovića. Ismet im je amidža. Nemaju snage da pričaju. Enez progovori tek po koju riječ.

-Krenuli smo šumama na slobodnu teritoriju. Bio sam sa braćom, ocem, amidžom i amidžićima. Sjećam se da smo smo se zadnji put vidjeli na Kameničkom Brdu – govori nam Enez, koji se vratio u srebreničko naselje Slatina.


Amidža i amidžići nisu prešli. Nije prešao ni njegov otac Izet i maloljetni brat Azem.

-Ukopao sam ih ranije u Potočarima. Jedino olakšanje u svemu ovome je što znam gdje su im mezari i gdje mogu doći Fatihu da proučim – govori nam Enez, koji će danas sa bratom Nurijom spušati tabute Mehmedovića u potočarske kabure.

Doći će i četvrti amidžić. Jedini preživjeli Ismetov sin. Kažu da će skupiti snage da dođe iz Sarajeva i da se posljednji put oprosti od voljenih babe i braće. Doći će i majka i supruga. I ona će se posljednji put oprostiti od oprostiti od svojih najjdražih i voljenih muškaraca.

Ukupno devet Mehmedovića će danas biti ukopano. Puna je bosanska dolina šehida nišana na kojima piše prezime Mehmedović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.