Na plaži kod Budve ulovili najsmrtonosniju ribu na svijetu (VIDEO)

Ilija i njegova kćerka Anđela odmah su obavijestili Institut za biologiju mora, koji je potvrdio da se radi o vrsti Lagocephalus sceleratus, koja je poznatija kao riba fugu.

Zbog prisustva otrova u jetri njena konzumacija može izazvati smrtne posljedice po čovjeka.

“Otrov iz jetre tetraodoksin, koji je 1.250 puta jači od cijanida, izuzetno je termostabilan, i ne može eliminisati prilikom pečenja ili kuhanja. Ista je riba nedavno ulovljena i kod Dubrovnika. Glavni razlog pojave ove vrste u Jadranu jeste globalno zagrijavanje, odnosno stvaranje uslova za boravak ove vrste u Jadranskom moru”, rekao je za direktor Instituta za biologiju mora mr. Mirko Đurović za podgoričke Vijesti.

Pojedini ulovljeni primjerci bile su ženke u zrelim godinama.

“To ukazuje na činjenicu da je ova vrsta u Jadranu ustanovila reproduktivnu aktivnost, tako da i u budućnosti možemo očekivati još ulova ove vrste”, rekao je Đurović.

Riba fugu ima stanište u Indijskom okeanu, a u Mediteran dolazi kroz Suecki kanal zbog klimatskih promjena i povećane temperature mora.

Zbog sve češće pojave ove ribe stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna edukacija jer je reč o pogubnoj vrsti. Preporučuje se da se riba fugu ne uzima golim rukama već u rukavicama. Iako je riječ o smrtonosnoj ribi, ona vjekovima predstavlja delikates na japanskoj trpezi. Smiju da je pripremaju samo kuhari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne vještine u pripremi. Jer, za njen otrov protivotrova nema, prenosi Fokus.

Kada osoba koja nema nedovoljno iskustva odluči da je kupi i sama pripremi za jelo, tragedija je skoro neminovna. Žrtva nakon obroka ostaje paralisana, ali potpuno svjesna. Smrt nastupa gušenjem. Tokom posljednjih godina farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanje otrova ove vrste ribe. Evo kako japanski kuhari čiste fugu od koje se sprema jedan od najskupljih specijaliteta na planeti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.