U Srebrenici počelo, zbog Srebrenice će završiti: Danas počinje ukidanje Republike Srpske

Sve su prilike kako će UN usvojiti prijedlog rezolucije koji je napravila Velika Britanija.

Britanska diplomacija, snažno potpomognuta od strane Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, odradila je ogroman posao uoči današnjeg zasjedanja Generalne skupštine.

Zapadne diplomate su pripremile teren, pa se očekuje da Rusija neće staviti veto na rezoluciju, već da će biti samo suzdržana prilikom glasanja, što neće moći zaustaviti usvajanje rezolucije.

Tome u prilog ide i panično ponašanje srbijanskih diplomata, o čemu svjedoči i jučerašnje nebulozno pismo predsjednika Srbije Tomislava Nikolića britanskoj kraljici Elizabethi u kojoj je doslovno moli da zaustavi Britance na sjednici UN-a.

Naravno, Nikolić je morao znati da kraljica to ne može uraditi, sve i da hoće, a zapadni analitičari ovo su ocijenili kao potez očajnika.

Srbija, a pogotovo Republika Srpska, nalaze se u veoma opasnoj situaciji zbog rezolucije.

Naime, njenim usvajanjem bi na međunarodnom nivou zločin u Srebrenici bio okarakterisan kao genocid, što je najveći stepen zločina u međunarodnom pravu.

Drugim riječima, ovim bi bilo i pravno potvrđeno da je Republika Srpska genocidna tvorevina, nastala na krvi nedužnih ljudi, uglavnom civila, žena i djece.

Usvajanje rezolucije imali bi dalekosežne posljedice po Republiku Srpsku, zbog čega Milorad Dodik PANIČNO saziva sjednicu i na sva usta bruji o referendumu o otcjepljenju.

Naravno, to je labuđi pjev Dodika, kojem je i samom jasno kako gubi tlo pod nogama.


Usvajanje rezolucije o Srebrenici, prema mišljenju zapadnih diplomata, prvi je korak ka konačnom cilju zapadnih sila, a to je ukidanje entiteta zvanog Republika Srpska.

Međutim, ni aktuelno vlasti u Federaciji BiH nisu spokojne.

Nije tajna kako zapadnom svijetu Bosna i Hercegovina postala trn u oku. Na vratima Evropske unije postoji država čiji se političari ne mogu dogovoriti ni oko čega, a to je nešto što zapadnim silamana nikako ne odgovara.

Rušenje Milorada Dodika i njegove nacionalističke retorike samo je prvi korak u krupnim promjenama koje slijede.

Osim toga, žrtve srebreničkog genocida bi današnjim usvajanjem rezolucije imale barem malu satisfakciju za sve užase koji su prošli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.