U Memorijalnom centru Potočari počelo kopanje mezarja za 135 identifikovanih žrtava genocida

Sve identifikovane osobe su muškog spola. Među identifikovanim su 23 maloljetne osobe, a najmlađi su imali po 16 godina kada su ubijeni. To su: Lutvo (Ibrahima) Malagić, Hamed (Zaima) Mehić, Almir (Bajro) Mujanović i Džemal (Ibre) Hasanović, a rođeni su 1979. godine. Najstarija do sada identifikovana osoba je Jusuf (Juse) Smajlović (1920), koji je na dan likvidacije imao 75 godina. Biće ukopani i braća Avdija i Halid (Ćamila) Suljić, kojima su ubijena trojica braće i otac.


Direktor “Memorijalnog centra Srebrenica- Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine” Mersed Smajlović, naglašava da se pripreme za komemoraciju i dženazu, koja će biti obavljena 11. jula u Memorijalnom centru, odvijaju po planiranoj dinamici. Kaže da se sve pripreme u cjelosti privode kraju.

Radovi na pripremi memorijalnog kompleksa odvijaju se prema utvrđenoj dinamici. Uređenje sakralnog dijela kompleksa privodi se kraju, kao i poslovi u drugom dijelu kompleksa, koji čini bivša Fabrika akumulatora. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.