Najbolja i najgora hrana za tvoje zube

NAJGORA HRANA ZA TVOJE ZUBE:

1. Citrusi

Voće puno vitamina C odlično je za tvoju kožu i obrambeni sustav, no ne i za tvoje zube, kažu stručnjaci. Ako jedeš grejpfrut svako jutro ili piješ vodu s limunom, obavezno nakon toga ispij čašu vode te pričekaj s četkanjem zubi barem 30 minuta, piše Index.

2. Slatkiši

Ovo nije ništa novo – šećer je loš za tvoje zube i trebalo bi ga izbjegavati u velikom luku. Ako mu ne možeš odoljeti – nemoj zaboraviti redovito prati zube.

3. Crno vino

Crno vino na zubima ostavlja ružne mrlje koje je kasnije teško ukloniti sa zubiju. Uz čašu vina uvijek drži i čašu vode.

4. Sušeno voće

Premda možda zvuči zdravo sušeno voće jako je loše za tvoje zube. Zbog činjenice da je iz njega uklonjena tekućina, sušeno voće sadrži čisti šećer pa na tvoje zube djeluje poput slatkiša.

NAJBOLJA HRANA ZA TVOJE ZUBE:

1. Jagode

Sočne jagode prirodni su izbjeljivač zubi. Želiš li za koju nijansu svjetlije zube, umjesto slatkiša grickaj jagode od kojih možeš napraviti i smjesu kojom ćeš svaki dan lagano istrljati zube.

2. Mliječni proizvodi

Kalcij je jako važan za lijepe i zdrave zube pa izbjegavanje mlijeka u potpunosti nije pametno, ako imaš poteškoća sa zubima.

3. Zeleno povrće

Zeleno povrće poput špinata, brokule i kelja ima mnogo vlakana koja zahtijevaju mnogo žvakanja. To potiče proizvodnju sline koja čisti zube i neutralizira loše kiseline.

4. Voda

Želiš li jake i zdrave zube – voda je tvoj najbolji prijatelj jer pomaže da se bakterije i nakupine hrane isperu sa zubiju, plus ne sadrži šećer niti bojila koja mogu naškoditi tvom osmijehu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.