Hashim Thaçi za “Der Standard”: Kosovo će formirati Specijalni sud

“Pitanje nije da li će sud biti formiran ili ne. Već se radi o tehničkim detaljima kako da dobijemo zakon. Parlament i vlada rade na prevazilaženju tih detalja”, objasnio je Thaçi iz čije stranke je sedam poslanika prošlog petka glasalo protiv promjene Ustava.

On je kazao da će razgovarati sa svojim poslanicima i ponuditi garancije na teme koje oni dovode u sumnju, kako bi osigurali da ustavni prijedlog bude prihvaćen. 

Povodom današnje runde dijaloga u Briselu, Thaçi je izrazio očekivanje da će elektromreža na sjeveru Kosova biti predata u ruke kosovskim vlastima. 

“Standard” ocjenjuje da je malo primjenjeno od dogovora u aprilu prije dve godine kada su se Beograd i Priština dogovorili o integraciji većinski Srbima naseljenog sjevera Kosova. 

List naglašava da je i kosovska strana odugovlačila proces, između ostalog u pitanju je početak pregovora EU sa Srbijom. 


Prije 8. jula, kada njemačka kancelarka Angela Merkel treba da posjeti Beograd, kako ističe “Standard”, treba da se postigne novi sporazum. 

Međutim o sadržaju su još mnoga pitanja otvorena. 

Viši istraživač Austrijskog instituta za spoljnu politiku (OIIP) Vedran Džihić očekuje da će zbog toga prije ljeta biti dogovoren samo “blagi sporazum” sa dugim prijelazim rokovima. 

“Nešto će morati da prezentuju jer je i EU potreban uspjeh”, naglasio je on. 

“Standard” ukazuje da je škakljivo prije svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština, jer se Priština plaši da bi ona, ako dobije izvršne ovlašćenja, mogla ugroziti cjelovitost Kosova, dok Srbija insistira na tim nadležnostima. 

Ekonomski važno je i jezero Gazivode, koje se nalazi na teritoriji Srbije i Kosova, dodaje dnevnik ukazujući da je Beograd protiv potpune integracije elektrana na jezeru pod Kosovom, zato što bi time snabdijevanje Srba na sjeveru Kosova zavisilo od Prištine. 

Nerješeno je i pitanje “Parka mira”, ukazuje list, dodajući da pozitivnije djeluje oblast telekomunikacije, a i dogovoreno je ukidanje skupih osiguranja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.