Uz ilahije i kaside Prizrenci dočekali “Bereket-konvoj”! (FOTO)

Tradicionalno, već jedanaest godina uzastopno Prizrenci i njihovi gosti iz mnogih gradova na Kosovu, dočekuju poznati i popularni ,,Bereket-konvoj“ koji prolazi kroz mnoge balkanske države u vrijeme Ramazanskih Blagdana i gdje se svima pripadnicima islamske vjeroispovjesti ali i njihovim gostima priređuju zajedničke iftar-večere. Ovaj konvoj sa hranom u povodu zajedničke iftar-večere  organizuje istanbulska opština Bajram Paša gdje živi veliki broj stanovnika čije je porijeklo sa ovdašnjih, balkanskih prostora i koji, samim tim, ne žele zaboraviti svoje porijeklo i korijene te žele, na svaki mogući način, pomoći svojim sunarodnicima na Balkanu. “Bereket-konvoj” je sinoć dočekao veliki broj Prizrenaca te zajedno sa svojim gostima, kao i javnim i političkim predstavnicima grada i države, kao i gostima iz republike Turske, iftarili uz najljepše ilahije i kaside na keju kraj rijeke Bistrice. Recimo i to da je ovaj poznati konvoj pod motom “Bratstvo ne poznaje granice” ove godine u vrijeme Ramazanskog posta krenuo svojim putem iz Zagreba, pa preko gradova u BiH, Srbije, odnosno Sandžaka i  Crne Gore, stigao na Kosovo u grad Prizren koji se nikad ne zaobilazi na njihovom putu do republike Turske, kako nam ističu samo organizatori konvoja:

“Naše sljedeće destinacije su gradovi u Albaniji, Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj gdje ćemo, otprilike za dvadesetak dana završiti svoju ovogodišnju,,misiju“ za vrijeme mjeseca Ramazana. Zahvaljujemo se svim domaćinima u mnogim balkanskim gradovima, pretežno našoj braći muslimanima, koji su nas svuda fino dočekali, neka im je sretan i berićetan ovaj Ramazan kao i budući Bajramski Blagdani te neka ih provedu u zdravlju i rahatluku sa svojim familijama. Inače, večeras je na našem, iftarskom meniju, riža sa mesom, flaša obične vode, somuni i drugi prilozi uz neizbježne slatkiše i bujrum – dobro nam došli”, poručili su ovogodišnji organizatori ,,Bereket-konvoja“ iz opštine Bajram-Paša.Posebno su prisutne pozdravili i čelnici ovdašnjih političkih partija, albanskih i turskih, tj Ministar u Vladi Kosova Mahir Jagcilar ispred KDTP-a  te potpredsjednik opštine Ljuljzim Kabashi, ispred AAK i  bili srdačno pozdravljeni velikim aplauzima naših sugrađana i njihovih gostiju. Takođe je prigodan govor održao i predsjednik Islamske Zajednice (IZ) u Prizrenu, Lutfi ef. Balek, čiji ćete opširniji intervju dat našoj novinskoj agenciji moći pročitati u narednim danima. Posebno se mora istaći da je ovu Manifestaciju kulturno-vjerskog karaktera u Prizrenu propratio velikih broj tv i radio medijskih kuća, kako sa Kosova, tj lokalne tv-stanice tako i one iz inostranstva i iz regiona poput kolega sa Regionalne televizije Novi Pazar koji su čitav tok dešavanja snimali sa nekoliko kamera i dronom iz vazduha te tv-stanice iz Republike Turske. Interesantna je činjenica da bošnjačkih političkih predstavnika iz regiona Prizrena kojih u Vladi i Skupštini Kosova ima najviše nije bilo.


Takođe se posebno mora spomenuti predsjednik opštine Bajram-paša, koji tradicionalno dugi niz godina, ovakvim skupovima povodom Ramazanskih Blagdana i organizuju iftar-večere u mnogim državama, odnosno gradovima na Balkanu, gospodin Atila Ajdiner koji je odžao vrlo emotivni govor za pamćenje te bio takođe srdačno pozdravljen dugotrajnim aplauzima prisutnih. On je, između ostalog, izjavio:

“Evo nas ponovo, draga braćo i sestre Muslimani, da zajedno iftarimo u našem svetom mjesecu Ramazanu u jednom gradu koji je biser Balkana i koji svi volimo i cijenimo kao naš Istanbul zbog svoje kulture, tradicije, vjere, međusobnog multietničkog sklada po kojima je poznat širom svijeta. Treba da znate da vas vaša braća iz Turske ne zaboravljaju te da smo uvijek uz vas, ili u mislima ili na ovaj način kada vas vidim ovako sretne i nasmijane u Ramazanu. Želio bih da se uvjek ovako okupljamo te da uz dove, ilahije i kaside družimo uz iftar-večeru. Imate puno selama od našeg dragog predsjednika republike Turske Redžepa Taipa Erdogana koji je, posebno istakao, da poselamimo svu balkansku braću u mnogim državama, ali posebno Prizrence  čiji je grad, kako rekoh, najljepši stari grad i biser Balkana i koji je dio njegovog srca”, istakao je gradonačelnik opštine Bajram-paša Atila Ajdiner dobivši ogromne aplauze prisutnih.

Podsjetimo da Istanbulska opština Bajram-paša broji oko 300 000 stanovnika od kojih je oko 45%, dakle skoro polovina tog broja, porijeklom sa balkanskih prostora te oni svake godine svojim prilozima i donacijama organizuju iftar-večere u mnogim balkanskim gradovima kako bi se podsjetili, kako rekosmo u uvodu teksta, na svoje korijene i porijeklo  sa  balkanskih prostora iz  kojih su potekli. 

Ovo predivno Ramazansko veče završilo se velikim koncertom u Šadrvanu, na improvizovanoj bini, dakle priređen je bogat kulturno-umjetnički program gdje su pjevane najljepše ilahije i kaside te mnoge poznate izvorne pjesme narodne muzike sa balkanskih prostora. Poznati ,,Bereket-konvoj“ već sutra nastavlja svoj put prema republici Turskoj , a mi im želimo sretan put i još puno ovako lijepih Ramazanskih noći…

Vinetu Ganić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.