Pogledajte koje su najprimamljivije destinacije Kosovarima za ljetovanje

Pored ovih, agencije pružaju i ostale aranžmane kao što su Turska, Grčka, Bugarska, a koji koštaju od 300 pa do 1.200 eura po osobi.

U jednoj od turističkih agencija u Prištini “Veneta travel” kažu da je zainteresovanost građana koji im se obraćaju najveća za Tursku, a prije svega zbog viznih olakšica.

Ova agencija ima ugovore sa oko 250 turskih hotela na primorju, a njih 50 su najpopularniji među građanima Kosova. Dnevno, uplati se oko 40 aranžmana. To opet važi za one koji imaju mogućnosti. Oni koji nemaju, vrele dane planiraju da provedu na obližnjim bazenima. 

Neki od mladih sa kojima smo razgovarali iako ističu da je more želja većine, mnogi za to nemaju mogućnosti. Veliki broj mladih je bez ikakvog prihoda i živi od pomoći roditelja.

Premtim Dula iz Prištine student je Muzičke akademije i kaže da ovog ljeta ne planira da putuje zato što nema posao. 

“Ne radim, finansijski sam zavisan. Samo ukoliko me roditelji pošalju, onda mogu otputovati, kao što je i do sada bio slučaj”, kaže on.

Drilon Galica, takođe student, kaže za sebe da je “isti socijalni slučaj”.


“Meni se desi i da zaradim malo para svirajući, ali, ljeti to nije tako često. Tako da, za mene nema odmora. Iako sam ikada otišao negdje to je bilo uz pomoć roditelja”, kaže Galica.

Mentor Veseli, trgovac, navodi da će ove godine samo pet dana provesti na moru.

“Ići ću u Velipoji, u Albaniji. Bio sam prošle godine i veoma mi se svidjelo”, ističe Veseli.

Kaltrina, inače novinarka, međutim kaže da se ove godine opredijelila za Tursku.

“Još uvijek ne znam koje mjesto, ali najvjerovatnije Turska. Radim, ali iako nam se plate ne pomjeraju, mogu uštediti za jedan odmor od nedjelju dana jer za to radim godinu dana, tvrdi Kaltrina.

Za one koji nisu u mogućnosti otputovati, bazeni su rješenje koji se na Kosovu posljednjih godina sve više otvaraju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.