U Prizrenu održana izložba fotografija: Tradicionalne stare kuće u Župi i Podgoru

Ono sto je evidentno, na osnovu posjete svim mjestima u Župi i Podgoru, je to da stare tradicionalne kuće iz dana u dan sve više nestaju pod uticajem moderne arhitekture tako da se gubi autentična stara arhitektura po kojoj su ova mjesta bila prepoznatljiva. Izložba fotografija Tradicionalne stare kuće u Župi i Podgoru prvenstveno ima za cilj skretanje pažnje javnosti na rijetko kulturno-historijsko naslijeđe koje, nažalost, nebrigom i nemarom, polako nestaje. 

Takođe, izložba ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju očuvanja objekata tradicionalne arhitekture u ovim krajevima.

Ono sto je evidentno, na osnovu posjete svim mjestima u Župi i Podgoru, je da stare tradicionalne kuće iz dana u dan sve više nestaju pod uticajem moderne arhitekture tako da se gubi autentična stara arhitektura po kojoj su ova mjesta bila prepoznatljiva.

Mali broj kuća koji je odoleo zubu vremena i nalazi se u ruiniranom stanju, svi ovi objekti više nemaju upotrebnu vrijednost i ne služe prvobitnoj namjeni.

Ova izložba predstavlja i svojstven registar broja i stanja starih kuća u svim naseljenim mjestima Župe i Podgore.
Izlozbu fotografija je podržalo Ministartvo za kulturu, omladinu i sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.