Čvrsto obećanje rukovodstva PDK u Prizrenu da neće biti smanjivanja odjeljenja na bosanskom jeziku

Juče, u poslijepodnevnim satima, dočlo je do, jedan dan ranije, najavljenog susreta izmedju delegacije Koalicije “Vakat” (ministar Rasim Demiri, poslanici Duda Balje i Ćerim Bajrami, delegat u SO Prizren, Memnuna Ajdini i direktor direktorijata u SO, Bedrija Ejupagić) sa predstavnicima vlasti, ogranka PDK u Prizrenu, Minirom Krasniqijem, predsjednikom ogranka i Nijazijom Kryezijem, direktorom urbanizma, u sjedištu Demokratske partije Kosova u gradu na Bistrici.

Poslije dužeg razgovora, na momente i emotivnog, ali ne zbog odbijanja predstavnika vlasti zahtjeva predstavnika “Vakata” za anuliranjem najavljene odluke direktorijata obrazovanja o smanjenju broja odjeljenja u nastavi na bosanskom jeziku, u osnovnim školama u gradu, već zbog nekih propusta i poteza pojedinaca koji su doveli do ovog incidenta.

Po tvrdnjama ove dvojice sagovornika iz PDK, do ovoga nije ni trebalo da dodje i neko je iz direktorijata preduzeo ovaj korak bez šire konsultacije sa opštinskom administracijom.

U daljenjem toku razgovora, dato je čvrsto obećanje predstavnika vlasti da će se najavljena odluka Direktorijata za obrazovanje u opštini Prizren o spajanju odjeljenja i stvaranju tzv. “kombiniranih razreda”, anulirati, i da će se i ove godine nastaviti po staroj praksi oko broja odjeljenja i učenika u onim školama u gradu u kojima se i do sada odvijala nastava.


Predstavnici Koalicije “Vakat” su govorili o uznemirenosti bošnjackih gradjana, roditelja i učitelja, i podvukli svoje duboko neslaganje sa ovom najavom i ovakvim potezima pojedinaca iz lokalne vlasti. Podsjetili su svoje domaćine šta bi se moglo dogoditi da jedan dio zaposlenog kadra u obrazovanaju na bosanskom jezku ostane bez posla u ovoj jako teškoj ekonomskoj krizi.

Bilo je jos riječi i o nekim problemima oko pojedinih kadrova u Direktorijatu obrazovanja, i otvoreno je zatraženo da se pojedinci iz nekih politickih opcija ne miješaju preko svojih kadrova, koje su ionako političkom voljom ubacili u taj direktorijat, tako što će oni, namjesto rješavanja problema u obrazovanju na lokalnom nivou, vršiti selekciju navodno njima nepodobnih kadrova u obrazovanju, čineći usput i neke osvetničke poteze prema svojim neistomišljenicima iz bošnjačke politike.

I ovom prilikom su predstavnici koalicije Vakat podsjetili i prisutne čelnike PDK da su i oni dio vlasti na lokalnom nivou, kao što su i dugogodišnji partneri PDK, uz isticanje da su glasovi bošnjačkih birača bili presudni na izborima za sadašnjeg gradonačelnika Prizrena iz redova PDK.

Prema tome, po onome što se moglo jasno ćuti na ovom burnom sastanku, očekuje se povlačenje najavljene odluke i nastavak rada odjeljenja u nastavi na bosanskom jeziku u osnovnim školama u gradu, kao i u minulim školskim godinama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.