Sabina Birdaini – Dana: 100 dana mog rada kao zamjenice gradonačelnika Prizrena

12. marta ove godine na prijedlog predsjednika opštine dr. Ramadana Muje, koji je u skladu sa zakonom predložio kandidata iz Nove demokratske stranke, odbornici iz većinske zajednice su sa 30 glasova za, nijednim protiv i tri suzdržana, uz četiri glasa prisutnih odbornika iz manjinskih zajednica, izabrali Sabinu Birdaini – Danu za potpredsjednicu opšťine Prizren.

Tom prilikom Sabina Birdaini-Dana se zahvalila na ukazanom povjerenju i rekla da je svijesna velike odgovornosti koju funkcija zamjenika gradonačelnika nosi.

“Uz vašu pomoć i potrebnu pomoć građana nevećinskog stanovništva u našoj opštini iz svih zajednica, u stalnu saradnju sa predsjednikom opštine, učiniću da na najbolji mogući način predstavljam i štitim interese manjinskih zajednica u skladu sa statusom opštine Prizren i svim zakonskim regulativima koje Ustav Republike Kosova predviđa”, rekla je u prvom obraćanju prisutnim odbornicima gospođa Dana.

Da podsjetimo, zamjenik gradonačelnika za zajednice u opštini Prizren je određena pozicija po zakonu za lokalnu samoupravu koja ima za cilj da pomogne gradonačelniku opštine u izvršavanju njegovih obaveza prema zajednicama, da daje savijete i uputstva gradonačelniku za pitanja u vezi sa zajednicama i da podrži i priloži zahtjeve zajednica opštinskim organima.

“Stalne konsultacije sa gradonačelnikom, obavještavanje o važnim pitanjima u vezi sa zajednicama i skretanje posebn pažnje gradonačelniku na pitanja za koja je potrebna njegova brza intervencija. Kao zamjenica gradonačelnika opštine radim na podizanju svijesti svih članova nevećinskih zajednice za razumijevanje njihovih prava. Pored toga sprovodim aktivnosti sa ciljem povećanja informisanosti pripadnika većinske zajednice o identitetima manjinskih zajednica kao i problemima sa kojima se one suočavaju u svakodnevnom životu. Cilj je da se neguje tolerancija i razumijevanje između zajednica”, kaže mlada Bošnjakinja Sabina Birdaini – Dana koju smo posjetili i koja nam kroz kratke crte prezentirala svoj tromjesečni rad na mjestu zamjenika gradonačelnika za zajednice u opštini Prizren.

Kada je saradnja sa opštinskom kancelarijom za zajednice i povratak, Dana ističe:

“Nadgledanje rada u sprovođenju aktivnosti opštinske kancelarije za zajednice i povratak (OKZP), stalna saradnja sa šefom kancelarije Ajradinom Alijom, primanje mjesečnih izvještaja o radu kancelarije, posjete na terenu je isto u nadležnosti zamjenika gradonačelnika. Od sada predvodim i Opštinsku komisiju za reintegraciju, gdje se donose odluke za reintegraciju repatriranih lica u kojoj su članovi: šef OKZP, direktori urbanizma, katastara, zdravstva, rada i socijalnog staranja, administracije kao i koordinator kancelarije za evropske integracije.

Sabina Birdaini – Dana učestvuje redovno na sastancima Skupštine opštine, Borda direktora, Komiteta za zajednice, Komiteta za politiku i finansije, Savjeta za bezbjednost u zajednici.

Kada je bošnjačka zajednica u pitanju, Dana kaže:

“Kontaktiram sa svim direktorima direktorijata o svmu što je u interesu manjinskih zajednica, doprinosim, analiziram i dajem neophodne savjete u vezi sa opštinskom politikom koja utiče na pravo i interese zajednica, kao na primjer podnošenje zahtjeva za otvaranje kancelarije u Rečanima za plaćanje smeća za Region “Župa”, postavljanje lezećih policajca u Rečanima, zahtjev za izgradnju škole u selu Drajćići na drugoj lokaciji, otvaranje OKZP u Rečane, otvaranje predškolskog odjeljenja u OŠ “Mati Logoreci” u Prizrenu, i još mnogo drugih zahtjeva za bošnjacku zajednicu”.


Sa povratnicima srpske zajednice u Prizrenu ima redovan kontakt a njihove zahtjeve iznosi na parabordu direktora.

“Što se zajednica Srba tiče učestvovala sam na obiljezavanje praznika “Spasov dan” u crkvi Sveti Spas u Prizrenu, imala sam kontakt sa povratnicima čije sam zahtjeve iznijela na parabord direktora, na koje će se obratiti posebna pažnja. U toku je process ispitivanja uzurpiranog društvenog imanja ispod Sredske gdje mještani nemaju prolaz do svog vlastitog imanja. Zakazala sam i posjete povratnika u njihovom novoizgrađenim kućama u potkaljaji”.

Razgovori sa predstavnicima RAE zajednice, upoznavanje sa njihovim problemima, kontakti sa nadležnim direktorijatima za nalaženje njihovih rješenja, su takođe dio njenih obaveza.

O saradnji sa međunarodnim organizacijama i misija na Kosovu, zamjenica gradonačelnika ističe:

“Saradnja sa OSCE predstavnicima za zajednice i povratak, njihove stalne posjete i razgovori su isto dio mojih radnih obaveza i dužnosti. Učestvujem na njihovim radionicama i okruglim stolovima sa različitim temama vezanih za manjinske zajednice.

Ističem saradnju sa UNMIK-ovom kancelarijom iz Peći, posjetu od strane koordinatora kancelarije UNMIK-a, stranih službenika, a posebno naglašavam posjetu Dženifer Bruš, zamjenice specijalnog predstavnika misije UN na Kosovu, čiji je cilj posjete bio uspostavljanje međusobne saradnje”.

O planovima i radnim zadacima u narednom periodu, Dana navodi:

“U toku procesa pripreme budžeta u konsultaciji sa gradonačelnikom radićemo na tome kako bi se uzeli u obzir potrebe i interesi nevećinskih zajednica, kao i saradnja sa komitetom za zajednice tokom različitih faza procesa, razmatranja i odobravanja budžeta. Radićemo na promovisnju i uključivanju nevećinskih zajednica u aktivnosti skupštine opštine, kao što su javni sastanci za budžet, projekti, opštinski planovi, strategije i drugo. Na kraju koristim priliku da svim muslimanima širom svijeta čestitam Mubarek mjesec Ramazan i da pozovem građane opštine Prizren koji imaju neki zahtjev ili problem za koga smatraju da mogu pomoći da se slobodno jave i posjete naš kabinet a mi ćemo sigurno izaći u susret, naravno u okviru naših mogućnosti i kompetencija”.

Što se tiče njenih posjeta i učešća na različitim manifestacijama van kancelarije, zamjenica je izdvojila slijedeće aktivnosti:

“Nedjelja žena, proslava Dana Roma, dodjela certifikata stažistima u Graćanici, odvojeni sastanak na kome se govorilo o zalaganju za jednak pristup infrastrukturi i pravima za RAE, komemoracija “Komandant Drini”, Međunarodni Dan djece, radni sastanak o razmatranju strategije za povratak i zajednicu, Svečana akademija “Čas lige”, izrada novog akcionog plana RAE, buženje umetnosti, junske manifestacije, nedjelja “Remzi Ademaj”, odavanje počasti mučenika Koriše, “CARITAS”, opštinski plan zajednice RAE, okrugli sto OSCE “uloga savjeta za bezbjednost zajednica, sajam organizovan od strane IOM-a EU program za stabilizaciju zajednica, sajam zanatlija…”.

Dakle, kako je rekla u svom prvom govoru da će zajedničkim i udruženim snagama raditi u interesu svih građana u našoj opštini, tako postupa i radi, a njeni rezultati najbolje govore o tome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.