Delegacija sa Kosova posjetila Hrvatsku: Od vas možemo puno naučiti

U četverodnevnom boravku u Hrvatskoj posjetili su hrvatsku Vladu, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo uprave te skupštinu Zagrebačke županije, skupštinu grada Zagreba i Velike Gorice kao i grad Rijeku. Svrha posjeta Hrvatske su prezentirani primjeri i dobra praksa i iskustva u funkcioniranju lokalne samouprave, općina i gradova te  korištenja europskih fondova za financiranje gradskih projekata.

“Rijeka je lider u mnogim inicijativama”

“Rijeka je lider u mnogim inicijativama, kao što su inicijativa za decentralizaciju, jačanje lokalne samouprave i njezino značajnije uključivanje u državne i europske projekte, te inicijativa za podizanje transparentnosti rada gradske uprave. Ulažemo stalne napore u podizanju kvalitete rada gradske uprave s posebnim naglaskom na stvaranju što bolje komunikacije s građanima”, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel, istaknuvši kako Grad Rijeka drži kako komunikacija s građanima mora biti dvosmjerna te kako uz korištenje suvremenih informacijsko-komunikacijskih alata može biti brža i jednostavnija.

“Objektivni pokazatelj načina rada u riječkoj gradskoj upravi je titula najtransparentnijeg grada u Hrvatskoj, koji je Rijeka ponijela tri puta zaredom. U kontekstu otvaranja prema javnosti veliku ulogu imaju e-Konzultacije, putem kojih su građani pozvani na uključivanje u donošenje odluka. Javnost je također kroz različite načine sudjelovala u donošenju Strategije razvoja Grada Rijeke 2014.- 2020. godine”, kazao je riječki gradonačelnik Obersnel kosovskim gostima.


Od Hrvatske mogu puno naučiti

Osim riječkog gradonačelnika Obersnela, kosovsku delegaciju primili su Dražen Bošnjaković predsjednika zagrebačka Županijske skupštine i zamjenik župana Zagrebačke županije, Rudolf Vujević te  Davor Bernardić predsjednik zagrebačkog SDP-a. Šef delegacije Besnik Tahiri, direktor Kosovskog instituta za lokalnu samoupravu kazao je za Večernji list kako su izabrali Hrvatsku za studijsko putovanje, jer vjeruju da od Hrvatske, koja je već članica EU mogu puno naučiti.

U posjet Hrvatskim gradovima i županiji došlo je 40 polaznika četvrte generacije Akademije lokalne demokracije, koji u organizaciji Kosovskog instituta za lokalnu samoupravu sudjeluju u studijskom putovanju u Hrvatskoj. Sudionici studijskog putovanja su predstavnici šest lokalnih samouprava s Kosova – Gjakove, Lipjan, Ferizaj, Malishevë, Rahovec i Shtime, te predstavnici civilnog društva i Ministarstva lokalne samouprave i uprave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.