Naučnici nemaju odgovora: Ovo su neke od najvećih svjetskih misterija

Moai statue sa Uskršnjeg otoka

Holandski istraživač je 1722. godine na svom putovanju slučajno otkrio Uskršnji otok. Iako je tražio zamišljenu zemlju Terra Australis, otkrio je Moai statue. Ono što ga je dodatno iznenadilo je i to da je otok bio nastanjen sa 3.000 ljudi iako je bio udaljen 1.900 kilometara od najbližeg kopna. Lokalno stanovništvo je bilo plemenska zajednica koja nije imala tehničke mogućnosti da napravi Moai statue, i do današnjeg dana nije riješena misterija svrhe ali ni načina gradnje ovih preko tonu teških i par metara visokih kipova.

Blago Konfederacije

U 1865. godini civilni rat u SAD-u se bližio kraju. Vojske sjevera su marširale ka pobjedi, a državni sekretar Konfederacije je učinio posljednji napor da spasi blago južnih država. On i njegovi pomoćnici su krivi za nestanak velikog blaga koje između ostalog uključuje i 4.000 kilograma meksičkog srebrnog dolara i do današnjeg dana ovo bogatstvo nije pronađeno. Neki vjeruju da se ovo zlato sakrilo i da se čuva za financirane novog građanskog rata koji bi se trebao desiti u budućnosti. Međutim, niko ne zna šta se desilo sa blagom.

Vojnichov kod

Historija je puna antičkih knjiga koje su historičari dešifrirali, ali jedna knjiga konstantno izbjegava da “otkrije“ svoj sadržaj javnosti. Tu knjigu je 1912. kupio Wilfrid Voynich koji je rođen u Poljskoj i bavio se skupljanjem rijetkih knjiga. Na stranicama knjige se nalaze stotine ilustracija, grafikona i nacrta biljaka i svemirskih tijela. Jezik korišten za pisanje knjige je nepoznat naučnoj zajednici a knjiga se sastoji od 170.000 slova. Teorije zavjere tvrde da je knjigu napisao alhemičar koji je na ovaj način želio sakriti svoju metodu stvaranja zlata.

Signal “WOW“

Ljetne noći davne 1977. godine Jerry Ahman koji je radio kao volonter u SETI centru je otkrio do sada najsnažniji dokaz postojanja izvanzemaljskog života. Dok je skenirao radio valove iz dubokog svemira, naišao je na izrazito jak signal koji je trajao 72 sekunde. Trajanje signala je do sada najduži zabilježen signal koji je naknadno je utvrđeno poslat iz Sagittarius sazvježđa pokraj zvijezde Tau Sagittarii, udaljene 120 svjetlostnih godina od naše planete. Ahman je na isprintanom papiru napisao riječi “WOW“ prema kojima je ovaj signal i dobio ime, a do danas nije otkriveno ko i zašto je poslao ovaj signal koji je u tehničkom smislu bio savršen odnosno dovoljno nizak da ne bude protumačen kao buka, a opet dovoljno jak da putuje kroz svemir i stigne na planetu Zemlju.

Pravi identitet Benjamina Kylea

Policija je 2004. godine probudila ispred radnje Burger Kinga u američkoj savezno državi Georgia čovjeka koji je bio bez odjeće, lične karte i bilo kakvog sjećanja. Dijagnozirana mu je retrogradna amnezija jer se nije mogao sjetiti ko je ni odakle je, ali također, ni vlasti mu nisu mogle otkriti identitet. Čak se i FBI uključio u ovaj slučaj 2007. godine ali bez ikakvog uspjeha. Naknadno je ovaj čovjek dobio ime Benjamin Kyle, ali bez lične karte, broja socijalnog osiguranja i sjećanja on ne može biti državljanin SAD-a, ne može naći posao jer ne posjeduje vještine i ne može pronaći svoju porodicu. Nakon što su mediji izvještavali o ovom slučaju, lokalni američki privrednik je Kyleu dao posao pranja suđa koji i dan danas radi. Jedina je osoba u SAD-u koja se vodi kao nestala iako vlasti znaju njegovu tačnu lokaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.