Istraživanje: Crna Gora, Kosovo i Makedonija su najnestabilnije zemlje na Balkanu

Prema ovoj listi, najmirnija zemlja u regionu Balkana je Hrvatska koja zauzima 27. mjesto od ukupno 162 zemlje, a slijede Srbija koja se nalazi na 46. mjestu, Albanija 52. i Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 53. mjestu liste.

S druge strane, najmanje mirne zemlje u regionu Balkana su Crna Gora koja se nalazi na 57., Kosovo 69. i Makedonija koja zauzima 71. mjesto.

Od zemalja iz šireg regiona Balkana, najmirnija je Slovenija koja se nalazi na visokom 15. mjestu, a slijede Mađarska na 22., Slovačka 23., Rumunija 26., Bugarska 32. i Grčka na 61. mjestu ove liste.

Najmanje mirne evropske zemlje su Rusija i Ukrajina, koje su više od godinu dana u vrlo zategnutim odnosima.


Prema ovoj listi, najstabilnije zemlje u svijetu su Island, Danska, Austrija, Novi Zeland, Švicarska, Finska, Kanada, Japan, Australija i Češka. Nakon njih slijede Portugal, Irska, Švedska, Belgija, Slovenija, Njemačka, Norveška, Butan, Poljska i Holandija.

Od 20 najmirnijih zemalja svijeta, njih 15 se nalaze na evropskom kontinentu.

Najmanje mirne zemlje u svijetu su Sirija, Irak, Afganistan, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika, Somalija, Sudan, Kongo, Pakistan i Sjeverna Koreja.

Institut za ekonomiju i mir koji je objavio izvještaj koristio je 23 kriterija kako bi dobio rezultate uključujući nivo nasilja, nivo homicida, političku nestabilnost i broj smrtnih slučajeva u unutrašnjem sukobu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.