Žbogar predložio rješenje za most u Mitrovici

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini rekla je da je Samuel Žbogar dao sugestije za prevazilaženje problema.

“Žbogar je kao predsjedavajući radne grupe za most obema stranama predočio tehničku procjenu i dio sugestije za prevazilaženje problema”, navela je Kocijančič u saopštenju za medije, ne ulazeći u detalje Žbogarovih prijedloga.

Tehnički dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, u kome beogradsku stranu predvodi direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić, a prištinsku potpredsjednica kosovske vlade Edita Tahiri počeo je u ponedjeljak razgovorima o telekomunikacijama, a u utorak i srijedu glavna tema je bio most preko reke Ibar koji spaja sjeverni i južni dio Mitrovice.

Na tom mostu su kosovski Srbi postavili žardinjere i proglasili “Park mira”, dok prištinska strana traži da se park ukloni jer ometa slobodno kretanje između dva djela grada.


Učesnici u dijalogu nisu danas davali izjave za medije, a Đurić je juče optužio Tahiri da neodmjerenim i netačnim izjavama o toku razgovora ometa proces normalizacije i zatražio od predstavnika EU da tome stanu na put.

Kocijančič je najavila da će se razgovori o mostu nastaviti u ponedjeljak, 22. juna, a dan kasnije bi u Briselu trebalo da se sastanu predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Isa Mustafa.

U međuvremenu, radne grupe će u sjedištu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u Briselu razgovarati o drugim temama, kao što su energetika i telekomunikacije, stoji u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.