Priština: Ispred ambasade Slovenije u Prištini protest zbog zadržavanje Haradinaja u Sloveniji

Oni nose transparente s natpisima “Slovenijo, da li si Evropa ili Srbija”, ”Sramota, Slovenijo”… i traže da se Haradinja odmah oslobodi. Okupljeni kažu da će ostati ispred Ambasade Slovenije sve dok se ne oslobodi Haradinaj od strane slovenačke policije.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj, koji je danas po srpskoj poternici zadržan na ljubljanskom aerodromu, ne prihvata dobrovoljno izaći pred slovenački sud, saopšteno je iz njegove partije.

“Nevinost sam dokazao na međunardnom nivou. Nemam ništa sa slovenačkim, niti međunarodnim pravosudnim sistemom. Slovenci što pre treba da pročiste svoj sistem od zaostataka kleveta Beograda, koje datiraju od 2004. godine i danas ih smatra validnim. Ovakvo ponašanje i delovanje slovenačke države neprihvatljivo je i jako uvredljivo, kako za mene, tako i za Kosovo”, izjavio je Ramush Haradinaj, kako navodi Alijansa za budućnost Kosova.

Lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Ramush Haradinaj zadržan je danas na ljubljanskom aerodromu u Sloveniji na osnovu naloga za hapšenje izdatog od strane MUP-a Srbije 2006. godine, saopšteno je iz AAK-a. Haradinaj se vraćao iz službene posete Berlinu.

U međuvremenu je povodom zadržavanja bivšeg kosovskog premijera i poslanika Skupštine Kosova, Ramusha Haradinaja u Sloveniji po poternici Srbije, reagovala i Vlada Kosova, koja je tu vest primila s uznemirenjem.

“Mi izražavamo našu zabrinutost što se takvi nalozi za hapšenje i dalje tretiraju kao važeći u nekim zemljama, uprkos činjenici da je u vezi s tim navodima, gospodin Haradinaj njegovu nevinost dokazao da najviših instancama međunarodne pravde”, navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada Kosova smatra da nema nikakvog razloga da se Haradinaj i dalje suočava s takvim situacijama i apeluje na slovenačke zvaničnike da što pre omoguće Haradinaju povratak na Kosovo.

Ramush Haradinja je jedan od komandanata OVK-a, koji je u Haškom sudu dva puta oslobođen optužbi za ratne zločine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.