Hatidža Mehmedović nakon povratka iz Ženeve: Naser nije napadao narod u Srbiji, nego je branio svoje Potočare

Ona je proteklih dana boravila u Ženevi gdje je prisustvovala obilježavanju 20. godišnjice genocida. Na obilježavanju je trebao prisustvovati i Orić, ali je on uhapšen prilikom dolaska u ovaj grad.

Istakla je da je sve o slučaju Naser Orić završeno u Haškom tribunalu prije nekoliko godina, gdje je donesena pravosnažna oslobađajuća presuda.

-On je slobodan čovjek. Međutim, po njima, on je kriv samo zato što je preživio Srebrenicu, što je živ i što hoda po zemlji. On se branio. Nije napadao Srbiju i narod u Srbiji, nego je branio svoje Potočare i Srebrenicu – kazala nam je Hatidža.

Ona navodi da se na ovom slučaju vidi koliko je Srbija imala učešća u ratu u Bosni i Hercegovini.

-Ovo je njihova prljava politika koja mijenja lidere, ali politika ostaje ista. Pa, je li to Naser nije imao pravo da brani goloruk narod, da ide goloruk pred tenkove, pred tako silnu vojsku? Je li to nije imao pravo?

Njihova prljava politika lidere mijenja, ali politika ostaje ista. Sad se vidi nije imao pravo da stane pred goloruk narod, goloruk pred tenkove, topove, tako slilnu vojsku. Jel to nije imao pravo – pita se Hatidža, dodajući da je hapšenje srebreničkog komandanta poruka Bošnjacima.

Također, istakla je, ovo je i poruka onima koji bi mogli pomoći našoj zemlji.

– Želim da se za sva vremena stavi tačka i da se zna ko je zločinac a ko žrtva. Međutim, ovdje žele da žrtvu predstave kao zločinca. Zato ovo i rade. Znači, nismo imali pravo da se branimo, nismo imali pravo na život, nismo imali pravo da pobjegnemo i nemamo pravo danas da hodamo. Prvo su agresiju počinili 1992. godine, pa onda genocid 1995. godine, a sad nad preživjelima vrše genocid – kazala je Hatidža.

Preživjeli još uvijek čekaju odluku nadležnih u Švicarskoj gdje je Orić u pritvoru, te će nakon toga donijeti odluku šta će dalje činiti.

– Ovo je zabrinjavajuće za svakog Bošnjaka. Ovo je zabrinjavajuće za djecu koja se rađaju i koja će se roditi. Ovo je prešlo sve mjere i granice – kazala nam je Hatidža.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.