2015-a godina je Evropska godina za Kosovo

Ilazi je za “Zëri” rekao da očekuje da će tim za evaluaciju stići na Kosovu u narednim sedmicama i utvrditi da li je Kosovo ispunilo kriterijume kako je navedeno u dostavljenom izvještaju 5. juna ove godine.

“Mi smo dostavili treći izvještaj Evropskoj komisiji. Uvjereni smo da je naš izvještaj ozbiljan i objektivan. Znajući da je ovo posljednji sveobuhvatni izvještaj o ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju mi očekujemo pohvalu i pozitivan odgovor od strane Evropske komisije”, rekao je Ilazi, piše Zëri.info


On je između ostalog rekao da je optimista i da će ova godina biti evropska godina za Kosovo i da će napokon građani Kosova imati priliku da budu dio evropske porodice i da slobodno putuju na području Schengenskog prostora.

Ilazi kaže da Kosovo mora biti spremno za upravljanje u kasnijim fazama nakon odgovora od Evropske komisije.

“Mi trebamo biti doslijedni u našu predanost za donošenje odluke o slobodi kretanja građana Kosova u šengensku zonu, ali i biti spremni za upravljanje u kasnijoj fazi. To spodrazumijeva odgovornost Vlade Republike Kosova ali i zajedničku odgovornost za sve građane Kosova jer ne smijemo zloupotrebljavati pravo slobodnog kretanja”, izjavio Ilazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.