Ukidanje kosovskih penzija onima koji ih primaju a žive “u inostranstvu”

Da podsjetimo, svi građani koji su navršii 65. godina života i imaju kosovsku ličnu kartu, bez obzira na ostvareni radni staž,  imaju pravo na osnovnu penziju u iznosu od 75 evra.

Abrashi je u emisiji rekao da je njegovo ministarstvo, samo za osnovne penzije izdvojilo 120 miliona evra,  dok su doprinosi 70 miliona.


“Ovdje imamo problem, jer postoje mnogi koji primaju penzije, čak i oni koji žive u inostranstvu. Uradili smo istraživanje kako penzioneri dobijaju penzije na Kosovu a ne žive ovdje, a primaju penzije u Evropi, u regionu ili u drugim zemljama. Oni dolaze svakih 6 mjeseci, primaju penzije i vraćaju se u svoje zemlje prebivališta. Te ljude koji penzije primaju u drugim zemaljama, na Kosovu će zaustaviti donošenje zakona o penziji, to su prakse evropskih zemalja. Ukoliko se njihove penzije zabrane svima koji primaju penzije u drugim zemljama, uštedećemo 12 miliona evra. Problem je u zakonu jer to zakon dopušta. Pa ko ima preko 65 godina i kosovske ličnu kartu, uzima osnovnu penziju. To je velika mana. Imamo 127.000 korisnika. Ovo ne bi trebalo da bude definisano kao penzija, već kao pomoć. Ali, sa novim zakonom, samo oni koji žive ovdje biće u mogućnosti i da je prime,” istakao je Abrashi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.