Srebrenica stigla u Srbiju

Na izloĆŸbi koja je viđena ĆĄirom svijeta, počev od Kaira, Istanbula, Berlina, Kopenhagena do VarĆĄave i drugih gradova, prikazana je krvava drama BoĆĄnjaka Srebrenice, koji su umrli samo zbog toga ĆĄto su bili muslimani. Domaćin izloĆŸbe je BoĆĄnjački nacionalni institut, a o stradanju BoĆĄnjaka su govorili direktor prof. dr. Admir Muratović i predsjednik MeĆĄihata islamske zajednice muftija prof. dr. Mevlud Dudić, koji je i otvorio ovu reprezentativnu izloĆŸbu.


Govoreći o stradanju BoĆĄnjaka tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije BiH je naveo da je genocid u Srebrenici samo kontinuitet stradanja muslimana i da on ima istorijsku pozadinu. Jerković je rekao da su u II svjetskom ratu četnici poklali muslimansko stanovniĆĄtvo, a da su danas politički rehabilitovani u Srbiji. Po Jerkoviću nedavna odluka srpskog pravosuđa o rehabilitaciji četničkog vođe DraĆŸe Mihajlovića predstavlja sraman čin srpske politike, koja ne doprinosi procesu pomirenja na Balkanu već dodatno zaoĆĄtrava odnose i budi ruĆŸne implikacije.

„Ta ruĆŸna implikacija je hapĆĄenje Nasera Orića u Ć vajcarskoj po traĆŸenju Srbije. Mi smo mislili da su političke optuĆŸnice stvar proĆĄlosti, ali očito nisu. Srbiji su one potrebne da relativiziraju zločine počinjene u Srebrenici i u drugim gradovima gdje su srpske jedinice i paravojne formacije izvrĆĄile ratni zločin“ – rekao je Adamir Jerković u Novom Pazaru, zaključivĆĄi da će ovaj potez prema Naseru Oriću zavrĆĄiti jednako neuspjeĆĄno kao i slični slučajevi prema Ejupu Ganiću i generalu Jovanu Divjaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.