U Prizrenu sve manje građana na ulicama usled visokih ljetnjih temperatura! (FOTO)

Na ulicama starog grada Prizrena čitavu nedjelju usred pravih ljetnjih temperatura koje se kreću, najčešće od 25 stepeni pa do tridesetak stepeni Celzijusa, mogu se vidjeti veoma mali broj naših sugrađana, no sve je više turista i gostiju iz mnogih gradova na Kosovu ili gradova u okruženju. 

Kako meterolozi najavljuju dugo i toplo ljeto,  vjerovatno će savjeti ljekara da nam pomognu, a oni govore kako ne treba izlaziti van kuće u vremenu od 10 sati ujutru pa do 17 sati poslijepodne kada su vrućine i najveće, te da se oblačimo komotnije uz obaveznu flašicu obične vode te ovo važi za one koji ipak moraju izaći vani. Naši sugrađani i njihovi gosti ili turisti u vrijeme popodnevnih vrućina vrijeme provode u hladovini nekog ugostiteljskog objekta kojih u gradu ima na desetine.


Dakle, mnogi kafići, restorani, čajdžinice i picerije, naročito u starom dijelu grada, popularnom Šadrvanu rade punom parom no čini se da su,  najpopularniji,  ugostiteljski objekti, tj poslastičarnice gdje mnogi vole probati sladoled, a naročito neizbježno tradicionalno osvježavajuće piće – bozu. 

Dakle, oprez djeci, starijim i hroničnim bolesnicima koji pate od  od plućnih ili srčanih bolesti te mnogo više obratiti pažnju na sebe i okolinu jer nas, kako smo istakli, uskoro očekuju i tropske temperature te će mnogi od nas ,,spas“ od tih visokih  temperatura tražiti kraj rijeke Bistrice ili pak kraj mnogobrojnih bazena  u ovdašnjim privatnih hotelima. 

Vinetu  Ganić

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.