Švicarska podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovare

Švicarske vlasti su spremne pomoći Republici Kosovo u procesu liberalizacije viznog režima jer smatraju da se i Kosovari trebaju slobodno kretati u zemljama EU. Ovo je rečeno danas na sastanku “Partnerstvo za migracije” između Kosova i Švicarske.

Na sastanku su bili prisutni ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hyseni, ambasadorka Švicarske na Kosovu, Krystyna Marty Lang. Švicarsku delegaciju je predvodio Von Arb, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih institucija.

Ministar Skender Hyseni je naglasio da će obje delegacije naći najbolje načine kako bi se olakšalo slobodno kretanje građana Kosova u skladu sa pravilima i propisima koji su na snazi.

On je naglasio da je završen izvještaj za liberalizaciju viznog režima i da je isti poslat prošle nedjelje u Briselu.

“U julu ove godine očekujemo da komisija EU za evaluaciju identifikuje napredak”, rekao je ministar Hyseni i tom prilikom pozvao Švicarsku da pruži Kosovu podršku na polju liberalizacije viznog režima.


Ambasadorka Švicarske na Kosovu, Krystyna Marty Lang, rekla da Kosovo treba biti liberalizirano u smislu korištenja slobodnog kretanja građana i da se taj proces treba okončati što prije.

“Švicarska podržava ovaj veoma važan proces koji je neophodan za građane Republike Kosova”, rekla je Lang.

Predsjednik Švicarske delegacije, ambasador Von Arb, rekao da je potvrđen napredak na Kosovu u pogledu zaustavljanja migracije i integracije vraćenih osoba.

Na ovom sastanku se takođe razgovaralo i o nekoliko važnih pitanja iz oblasti migracija koje imaju za cilj povećanje saradnje između naših vlasti i Švicarske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.