Putnica u avionu: Nisu mi dali limenku pića jer sam muslimanka!

Tahera Ahmad (31), direktorica na međuvjerskim studijama na Univerzitetu Northwestern, putovala je u petak avionskom kompanijom United Airlines iz Chicaga u Washington na konferenciju o promicanju dijaloga između izraelske i palestinske mladeži. Na sebi je nosila maramu.

Iz higijenskih razloga, žena je tražila neotvorenu limenku gaziranog pića, no stjuardesa joj je kazala kako ne je ne može dobiti.

“Nismo ovlašteni da dajemo neotvorene limenke putnicima, jer ih mogu iskoristiti kao oružje u avionu”, kazala joj je stjuardesa koja je ubrzo nakon toga putniku koji je sjedio u blizini bez problema donijela neotvorenu limenku piva.

Glasnogovornik avionske kompanije, Charles Hobart je kazao kako je stjuardesa nekoliko puta pokušala udovoljiti putnici, no kako je došlo do nesporazuma. Nije ulazio u detalje o pojedinostima tog navodnog nesporazuma, no naglasio je kako će svakako razgovarati sa putnicom u cilju boljeg razumijevanja ove situacije.

Ahmed pak kaže kako se osjećala diskriminisanom i poniženom, budući da je stjuardesa drugom putniku donijela limenku bez prigovora.

Ipak, ističe kako ju je najviše zaboljela reakcija ostalih putnika koje je upitala za reakciju.


“Čovjek koji je sjedio s druge strane se okrenuo prema meni i kazao: ‘Vi muslimani morate začepiti’. Osjećaja sam bijes i mržnju u njegovim očima i glasu. Rasplakala sam se. Očekivala sam da će me ljudi bar braniti, a većina je samo u nevjerici odmahivala glavom”, kazala je Ahmed.

Nakon što je svoje iskustvo podijelila na Facebooku, uslijedila je podrška na društvenim mrežama pod hashtagom #unitedfortahera.

Avionska kompanija United Airlines se u saopćenju za javnost oglasila objašnjenjem u kojem navode kako podržavaju različitosti, ne diskriminiraju niti svoje uposlenike, ni klijente, te kako se žele sastati sa Ahmad kako bi riješili ovu situaciju.

Stjuardesa i pilot su joj se naknadno izvinili, a Ahmad navodi kako neće tužiti kompaniju.

Ahmad je prošle godine prepoznata u Bijeloj kući kao jedna od vodećih muslimanki u Sjedinjenim Američkim Državama, a prisustvovala je i ramazanskim večerama koje je priređivao predsjednik SAD-a Barack Obama.

Godine 2013, Ahmad je naljutila islamske konzervativce citiranjem dijelova islamske svete knjige Kur’an na konvenciji islamskog društva sjeverne Amerike.

Rođena u Indiji, odrasla je u državi Illinois. Kaže kako je zbog svoje marame imala dosta problema nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine.

Ovaj incident dolazi u trenutku sve većeg neprijateljstva prema muslimanima koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama, piše CNN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.