Vučića danas u Tirani čuva 1300 policajaca od toga 80 pripadnika RENEA

Zamjenik generalnog direktora albanske policije, Altin Qato, predložio je angažovanje 1.300 efikasnih policijskih snaga, od kojih su 80 pripadnika antiterorističke jedinice poznate kao RENEA.

Qato je naglasio da u potpunosti garantuje red i bezbjednost tokom dva dana Bečkog ekonomskog samita u Tirani, a na kojem je predviđeno da učestvuje i srpski premijer. Qato je objasnio i da će preduzeti mjere za kontrolu granice.

Da bi se osigurala javna sigurnost tokom posjete srpskog premijera, biće privremeno zabranjen saobraćaj i promet na nekim od puteva u Tirani i Dursu.

Angažovane su centralne strukture odjeljenja – Opšta javna bezbjednost, Generalna direkcija za organizovani kriminal i teške zločine, Generalni direktorat za granice, Direkcije za migracije i antiterorističke operacije, te Direkcija stručnih timova.


Srpski premijer će imati i večeru u Dursu, albanska policija je prethodno potvrdila medijima u Tirani, kao i sam Qato, a prenosi “KosovaPress”.

Vućić danas ide u dvodnevnu posjetu Tirani, a upravo će drugog dana posete boraviti na Bečkom ekonomskom samitu koji se održava u ovoj zemlji. Vučićeva posjeta je u pojedinim medijima označena kao historijska jer je to prvi dolazak jednog srpskog premijera u tu državu.

Agencije javljaju da će Vučić i njegov domaćin – albanski premijer Edi Rama, održati tet-a-tet sastanak nakon kojeg će uslijediti i sastanak dvije delegacije. Poslije toga dvojica premijera će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Rama je prethodno boravio u Beogradu u novembru prošle godine, mjesec dana nakon sada već čuvenog incidenta sa bespilotnom letjelicom koja je stadionom na kojem je trebalo da se odigra prijateljska utakmica Srbija-Albanija, pronela zastavu na kojoj je bila iscrtana mapa tzv. etničke Albanije, a u javnosti se pojavile informacije da je brat albanskog premijera bio umiješan u ovaj incident.

I tokom Ramine posjete Beogradu u novembru zabilježen je incident kada je, u zajedničkom obraćanju javnosti sa svojim domaćinom – srpskim premijerom, Rama rekao da je Kosovo “nezavisna država”, i da je to “realnost koja se ne može menjati”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.