Podrška Kadri Veselija zahtjevima parlamentarne grupe 6+ za veću zastupljenost na RTK na jezicima nevećenskih zajednica

Povod sastanka je bio – pismo Parlamentarne grupe 6+ koje je upućeno dan prije sastanka predsjedniku parlamenta Veseliju (u prilogu, 1.) koji je pozvao direktora i predsjednika Borda RTK na ovaj sastanak.

Tema razgovora je bila, kao što se u priloženom pismu da vidjeti, njihov zahtjev za razrješenje problematike nedovoljnog emtiranja programa na jezicima nevećinskih zajednica – bosanskom, turskom i romskom, uz jačanje programa i za zajednicu Aškalija.

Poslanici Bajrami, Balje i Fikrim Damka (iz turske zajednice) su započeli razgovor i ukazali na ključne probleme u RTK što se tiče emitiranja programa na jezicima ovih zajednica, a glavni problem je nesprovođenje odredbi iz zakona o RTK o izdvajanju 15 procenta  programa, što, kako je u svom obraćanju istakao poslanik Bajrami, nema ni u minutaži odnosno satnici emitiranja programa na svim kanalima RTK (ukupno četiri), niti tih procenata ima u broju zaposlenih kadrova.

u redakcijama nevećinskih jezika, niti pak po procentu trošenja finansijskih sredstava RTK izdvojenih inače iz budžeta Republike Kosova, koji za RTK iznosi preko devet miliona eura na nivou jedne godine.

Poslanici su zasebno istakli problem nepostojanja 15-procentnog emitriranja programa na pokrenutom kanalu RTK 2 (na srpskom jeziku, koji je također u obavezi da dio svog programa izdvoji za emitiranje emisija na nevećinskim jezicima kao što to čini RTK 1. Međutim, napomenuto je da ni RTK 1 nema dovovljno programa na jezicima nevećinskih zajednica, a često se događa, kao je podvukla poslanica Balje, uz potvrdu poslanika Damke, da malobrojni novinari na terenu (pogotovo u prizrenskoj opštini) i nestignu da proprate ključne događaje u ovim zajednicama jer nemaju ni dovoljno tehnike na raspolaganju.

Isto tako je zatraženo je i kadrovsko i tehničko jačanje Radio Kosova na ovim jezicima.


Predsjednik parlamenta Kadri Veseli je stao na strani zahtjeva poslanika iz Grupe 6+ iz nevećinskih zajednica Bošnjaka, Turaka, Roma i Aškalija, dok je direktor Televizije imao neke rezerve i pravdanja, u smislu nedostatka sredstava, posebno finansijskih za nova zaposlenja, sto nevećinski poslanici nisu prihvatili.

Dogovoreni su daljni kontakti i razgovori oko potrebnih poteza za rješavanje ovih problema, uz iskazanu spremnost RTK da se ovaj problem riješi, jer, kako je i sam direktor TV kazao – “Skupština je naš osnivač i mi smo u obavezi da sprovodimo njene odluke, koje su u skladu sa zakonom”.

Zasebno je predsjednik Borda RTK podvukao da su oni odmah po dobijanju zaključaka iz Skupštine Kosova iste proslijedili RTK i zatražili sprovođenje, posebno tačke III koja direktno govori o zahtjevu Skupštine da se sprovedu odredbe Zakona o RTK o emitiranju programa na jezicima nevećinskih zajednica, mimo srpske.

Predsjednik Skupštine Kosova Veseli je podvukao potrebu za daljnjom komunikacijom sve do pozitivnog ishoda, uz mogućnost da se zajednickim naporima potraže i nova finansijska sredstva na predstojećem rebalansu budžeta radi jačanja redakcija na jezicima Bošnjaka, Turaka i Roma, uz poboljšanje programa i za zajednicu Aškalija (koji govore albanskim jezikom).

Poslanik Ćerim Bajrami je zasebno za bošnjačke medije istakao da misli da je važno sto su poslanici iz parlamerntarne grupe 6+ nekoliko mjeseci unazad imali niz sistematskih poteza po pitanju problema na RTK, prije ovog sastanka, počev od njegove diskusiju u Skupštini Kosova u ime Grupe 6+ oko programa na nevećinskim jezicima na RTK, te zahtjevanja i drugih poslanika iz ove grupe.

“Na ove inicijative se ubrzo nadovezala zasebna debata svih poslanika Skupštine oko situacije u RTK, poslije koje su donijeti i zaključci Skupštine”. (U prilogu, 2. na albanskom jeziku, tačka III), kojom prilikom je od svih parlamentarnih grupa prihvaćen njegov i poslanice Balje tekst u vezi zaključka u tački III za programe na nevećinskim jezicima na RTK.

“Zadnje pismo Veseliju je logični epilog svega, čiji sam ja gotovo u cjelosti autor, uz male intervencije turskih poslanika oko ustavnog redoslijeda spominjanja jezika zajednica, te traženja poslanika Aškalija – oko spominjanja i “aškalijskog jezika” u pismu. No kad ste u grupi, onda zbog vaznijih nacionalnih interesa, često morate poštovati stav i drugih, iako se nekad ne slažete s njima”, ističe Bajrami.

Pismo predsjedniku skupštine

Za: Predsjednika Skupštine Republike Kosova, g. Kadri Veseli

Od:  Parlamentarna Grupa 6+ 

Predmet: Zahtjev za urgentno pokretanje pitanja na  za bolje informisanje na RTK na turskom, bosanskom, romskom i askaliskom jeziku.

Datum: 04. 05. 2015.

Poštovani predsjedniče Skupštine Kosova, 

Bazirajuci se na Zakon o RTK ( 04/L-046 ) – član 8. od stava 3.  do stava 6. a na osnovu parlamentarne rasprave od 26. marta u vezi problematike informisanja na RTK, i usvojenih zakljucaka (br. III) Skupstine o RTK,  od 26. marta 2015.  kao i diskusija poslanika iz Parlamentarne grupe 6+ od 26. februara 2015., u vezi zasebnog problema slabe informisanosti na RTK na jezicima  nevečinskih zajednica: turskom, bosanskom,   romskom jeziku  i program za askalijsku zajednicu.  

Trazimo od Vas da uzmete sto prije ovaj problem u razmatranje i da se u saradnji sa nama poslanicima iz nevecinskih zajednica I rukovodstvom RTK iznadje najbolje rjesenja za popravak ovog negativnog stanja.

Smatramo da bi rukovodstvo  RTK  trebalo da sto prije preduzme sljedece :

Prvo – da odmah pokrene pitanje formiranja redakcija na turskom, bosanskom, romskom, askaliskom na kanalu RTK 2, 

Drugo – da se sto prije poboljsa kadrovsku i tehnicku strukturu (opremu na raspolaganju)  za emitiranje programa na turskom, bosanskom, romskom, askaliskom i jeziku na kanalu RTK 1, 

Trece – da ozbiljno pokrene projekat za rezervisanje jednog kanala na javnom servisu RTK za emitiranje programa na jezicima Turaka, Bosnjaka, Roma i Askalia.

Cetvrto – Ttrazimo da se zatrazi kadrovsko i tehnicko jacanje Redakcija na turskom, bosanskom, romskom, askaliskom na Radio-Kosova.
 
U prilogu :  Preporuke  Skupstine Kosova od 26.03.2015.

–   Preporuke Skupštine Kosova o RadioTeleviziji Kosova. 
 
S poštovanjem, 

–  Müferra Şinik  ———————
–  Duda Balje         ——————–
–  Fikrim Damka   ———————-
–  Ćerim Bajrami  ———————-
–  Danush Ademi  ———————-
–  Kujtim Paçaku   ———————

10.Votimi i Propozim-rekomandimevenga debati parlamentar për Radio Televizionin e Kosovës 

Kryetari tha se diskutimet për këtë pikë të rendit të ditës kanë përfunduar në seancën plenare të mbajtur me 26 mars 2015, ndërsa, në seancën e mbajtur me 27 mars 2015, Kuvendi ka vendosur që Propozim-rekomandimet e harmonizuara ndërmjet grupeve parlamentare të procedohen me votim për seancën e sotme.

Deputetja Shqipe Pantina, në cilësinë e propozuesit të çështjes, paraqiti para Kuvendit  Propozim-rekomandimet e harmonizuara.

Kryetari hodhi në votimi Propozim-rekomandimet lidhur me punën dhe funksionimin e Radio Televizionit të Kosovës, të propozuara nga deputetja, Shqipe Pantina. 

Rezultati i votimit ishte, si vijon:
Për ——————-76,
Kundër ————-   0  
Abstenime ————2

Kryetari konstatoi se Kuvendi miratoi Rekomandimet, si në vijim:

REKOMANDIME
Kuvendi i rekomandon Auditorit të Përgjithshëm që të bëjë një auditim të detajuar rreth menaxhimit financiar të RTK-së.
Së bashku me shqyrtimin e raportit vjetor të RTK, të shqyrtohet edhe Raporti i Përformancës dhe raportet financiare të RTK-së të hartuara nga Auditori i Përgjithshëm. Pas shqyrtimit të raportit dhe bazuar në të gjeturat e tij, Kuvendi do t’i ndërmarrë veprimet siç përcaktohen me ligjet ne fuqi duke mos përjashtuar  edhe krijimin e një komisioni parlamentar hetimor për RTK-në. 
Te zbatohet Ligji për RTK-në neni 8 nga pika 3 deri te pika 6, për përfaqësimin e programit për komunitetet jo shumicë  jo serbe.

Kuvendi i Republikës së Kosovës, si organ themelues i RTK-së,  i kërkon Bordit të RTK-së si organi më i lartë  mbikëqyrës, që urgjentisht të adresojë të gjitha problemet e ngritura në Kuvendin e Kosovës. Bordi i RTK-së, në veçanti duhet të shqyrtojë përjashtimin nga puna të kryetarit dhe nënkryetarit të sindikatës të punëtorëve të RTK-së dhe të ndërmerr veprimet e nevojshme ligjore dhe për këtë ta njoftoj Kuvendin deri me 15 prill 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.