Skandal u kraljevskoj porodici: Ovih 27 tajnih pisama princa Charlesa mogla bi koštati prijestolja!

Što su u stvari pisma ‘Black Spider’ 

Radi se o 27 dokumenata prepiske između princa Charlesa i ministara u vladi u razdoblju od 2004. do 2005. Navodi se kako pisma sadrže vrlo jasne prinčeve stavove o politici. Kraljevska porodica ne smije se miješati u politiku. 

Kome je princ Charles pisao

Pisma su slana na adrese sedmorice ministara u Whitehallu za vrijeme drugog mandata premijera Tonya Blaira. Princ je pisao ministrima za poslove i inovacije, hranu i ruralne poslove, zdravstvo, djecu, školstvo i obitelj, kulturu, medije i sport. U jednom pismu upućenom premijeru Tonyju Blairu, princ Charles navodi kako je potrebno uložiti dodatna sredstva kako bi britanske trupe u Iraku mogle obaviti svoj posao. 


Čemu tolika pravna bitka oko ‘običnih’ pisama

Bivši državni tužilac Dominic Grieve kaže kako pisma odražavaju prinčeve vrlo privatne stavove i vjerovanja. Grieve tvrdi kako da bi objavljivanje pisama moglo imati velik uticaj na prinčevu ‘političku neutralnost’ i mogla bi dovesti u pitanje njegovu sposobnost vladanja ako bi zasjeo na prijestolje. 

Kako je sve počelo

‘Guardianov’ novinar Rob Evans pozvao se na slobodu informiranja i zatražio da dobije prinčeva pisma na uvid još 2005. Evans je podnio zahtjev kako bi javnost mogla dobiti uvid u pisma i odlučiti jesu li primjerena Charlesovoj poziciji. Nakon deset godina pravne borbe pisma će napokon biti objavljena jer sud smatra kako nema valjanih razloga da se postupak blokira.

Ipak, sadržaji pisama neće biti objavljeni u cijelosti. Kao razlog tome navodi se zaštita podataka ljudi koji su u pismima spominjani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.