Prizrenac dr. Dafrim Shehu: “Pekmez je starinski lijek za sve bolesti”!

Na zahtjev velikog  broja naših čitalaca kojima smetaju ove vremenske (ne)pogode, tj onima koji imaju alergiju na proljetna prirodna dešavanja kada se ne zna kada ćemo se prehladiti ili šta obući ili pojesti u vrijeme kada se mijenja klima iz zime u ljeto, naša novinarska ekipa je posjetila jednog od doajena medicinske struke u prizrenskom regionu dr. Dafrima Shehua koji nam je u srdačnom razgovoru istakao sve ono pomenuto, tj. kako “sačuvati” zdravlje u ove proljetne vrlo nestabilne dane. Dr. Shehu, između ostalog, za naš web-portal ističe:

“Selam vama i vašim čitaocima i hvala na posjeti, a posebno na vašem interesovanju za zdravlje naših sugrađana koje se može i ugroziti u ovom nestabilnom godišnjem dobu kakvo je proljeće. Ja sam, inače, doktor opšte medicine, oko tridesetak godina radim ovaj posao. Dakle, pripadam onoj generaciji ljekara koja je vrlo iskusna u svom poslu te da za nas, reklo bi se, nema tajni u ovom poslu. Što se tiče bolesti iliti alergija koje se javljaju na “prijelazu” zima-ljeto te čestih posjeta naših sugrađana u ovo doba godine našim medicinskim Ustanovama u Prizrenu gdje se u prelaznom stadijumu javljaju i mnoge sezonske bolesti poput, najčešće, povišenog  krvnog  pritiska, a što se tiče opštih tegoba koje se u ovo vrijeme javljaju kod naših pacijenata to su one vezane za stres. Stres je, dakle,okidač za mnoge savremene bolesti i morate se čuvati od njega. Radi se o sezonskoj “mamurnosti”, da se tako izrazim, kada je tijelo malaksalo zbog nedostataka vitamina, odnosno svježeg voća i povrća. Dakle, dok se na pijacama ne pojavi sezonsko voće i povrće u svakodnevnoj ishrani ljudi se “muče” te pokušavaju na sve načine da to nadoknade. Eto naši stari su imali idealan recept za svako godišnje doba poput pekmeza koji je izvor vitamina, odnosno lijek za anemiju jer u sebi sadrži mnogo gvožđa, a najbolji je pekmez od duda ako ga je moguće naći na tržištu te onaj prirodni, odnosno, seoski pekmez, a može biti i onaj od grožđa”, ističe dr. Shehu.

Na naše pitanje kakva je posjećenost pacijenata Domu zdravlja i da li medicinski stručnjaci u toj zdravstvenoj Ustanovi raspolažu sa dovoljno medicinskog sadržaja, odnosno tableta te kakav je odnos Ministarstva zdravlja Kosova prema njima, dr. Shehu kaže:

“Pitanje je na mjestu i što se tiče osnovnih medicinskih medikamenata, odnosno lijekova mnogi nam nedostaju te se, upravo zbog pacijenata, snalazimo kako znamo i umijemo. Što se tiče drugog dijela vašeg pitanja o odnosu našeg Ministarstva zdravlja oni nas vrlo rijetko posjećuju. Recimo i to da mi nemamo, kao na Zapadu, svoje lične ljekare, tj. da svaka porodica ima svog osobnog ljekara jer to nije u nadležnosti naše ovdašnje službe, a bilo bi itekako korisno jer smo ih nekada imali a sada ne jer je to u okviru porodične medicine i to nam, svakako, nedostaje. Eto, pokušavamo da u ovo vrijeme velike ekonomske krize izađemo u susret svakom našem pacijentu, dali savjetima ili stručnom medicinskom pomoću jer, rekoh, usljed stresa događaju se svakakve stvari a mi im pomažemo onoliko koliko smo u mogućnosti. Potrebno je da kažem da sam svojevremeno imao veliki izbor za posao u inostranstvu no ja sam rođeni Prizrenac i volim svoj grad te sam ostao tu da bih svojim znanjem o medicini pomagao mojim sugrađanima bez obzira koje vjere ili nacije bili”, istakao je, uz osmjeh, dr. Dafrim Shehu, doktor opšte prakse u Domu zdravlja u Prizrenu koji se nalazi ispod osnovne škole “Lidhja e Prizrenit”, nekadašnje osnovne škole “Mladen Ugarević” kome  želimo još više uspjeha u svom humanitarnom radu i medicinskoj pomoći našim sugrađanima.

Dakle, što manje stresa a što više pjesme, muzike, smjeha i majčinog pekmeza od šljiva, duda ili grožđa i bićemo zdravi kao dren, narodski rečeno.

Vinetu Ganić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.