Značajno otkriće: U centralnoj Turskoj pronađeni fosili stari osam miliona godina (FOTO)

Univerzitet Ahi Evran iz Kirsehira, grada u centralnoj Turskoj, Udruženje za istraživanje historije Turske i Ministarstvo kulture i turizma nakon pronađenih vrijednih fosila odlučili su da se izvrši sanacija arheološkog nalazišta i detaljna istraživanja.

– Analiza kostiju pokazuje da su ostaci koje smo pronašli na lokalitetu Kurutlu, stari osam miliona godina – kazao je profesor Ahi Evran sa Univerziteta Cem Erkman.

Erkman kaže kako nisu znali da ovaj lokalitet ima takav potencijal te da može postati jedno vrijedno područje u svijetu nauke. Turski naučnici su o ovom lokalitetu govorili na prestižnim međunarodnim i lokalnim kongresima i simpozijima.


Posebno veliku pažnju za Kurultu pokazali su učesnici na kongresu održanom u Moskvi.

– Za deset godina u knjigama antropologije čitat će se o mjestu Kurutlu i ovim fosilima. Već sad se za njih interesuju mnogi paleontološki časopisi – kazao je Erkman.

Profesor smatra da će ova iskopavanja za nekoliko godina biti veoma popularna te da će Kirsehir doći na svjetsku naučnu scenu, piše Anadolija.

On je kazao kako su prošle godine istraživanjima na lokalitetu Hirfanli, koji se nalazi u blizini Kirsehira, pronađene kosti nosoroga, žirafe i slona.

Erkman smatra da su fosili tu vremenom doneseni riječicom Kizilirmak koja protiče kroz ovaj prostor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.