Prizren će u četvrtak biti u žuto-modro plavoj boji fudbalskog giganta iz Istanbula FK “Fenerbahče”!

Danas je naš grad oblepljen plakatima ali i javnim pozivom svima onima kojima je fudbal u srcu, a posebno vjernim navijačima slavnog i popularnog fudbalskog kluba fk “Fenerbahče” kojih upravo u Prizrenu ima i najviše na Balkanu s obzirom da tri najpopularniha fudbalska kluba iz Turske, pomenuti fk “Fenerbahče”, fk “Galatasaraj” i fk “Bešiktaš” imaju u Prizrenu klubove navijača sa preko pedeset godina dugom tradicijom navijanja za pomenute klubove. Naime, Prizren će u četvrtak posjetiti dugogodišnji vođa navijača fk “Fenerbahčea” iz Istanbula, gospodin Sefa Reis koji će, osim protokolarne posjete gradskim zvaničnicima i posjete strankama turske nacionalne zajednice, imati javni susret sa ovdašnjim navijačima tog kluba kojih u Prizrenu, kako smo već istakli, ima najviše na Balkanu.

Tom prilikom će gospodin Reis posjetiti i klub navijača fk “Fenerbahče” te će zajedno sa ovdašnjim ljubiteljima fudbala  imati “veče navijača” u starom dijelu grada, popularnom Šadrvanu gdje će se pjevati navijačke pjesme te mladi družiti uz pjesmu i igru lokalnih bendova. Program počinje od 18 sati a pomenuti Sefa Reis će se i javno obratiti navijačima ovog popularnog fudbalskog giganta iz Turske. Posebno se mora istaći da fk,,Fenerbahče“ na balkanskim prostorima ima veoma “jake” i poznate navijačke grupe u Sarajevu, Novom Pazaru, Skoplju i posebno, kako rekosmo, u Prizrenu koja je i najbrojnija i najorganizovanija navijačka grupa tog kluba i koja ih prati na svim gostovanjima širom Evrope. Upravo zbog te činjenice vjerujemo da će stari dio grada, popularni Šadrvan biti premali da primi sve one koji vole žuto-modro plavu  boju najpopularnijeg  fudbalskog kluba iz Turske.


Još ako navedemo da je ovogodišnje  fudbalsko prvenstvo i najinteresantnije u posljednjih 20 godina jer su tri najjače ekipe iz Istanbula na čelu tabele gdje će se boriti za šampionsku titulu i koja ih dijeli samo bod ili dva (ostalo još samo šest kola do kraja prvenstva, trenutna tabela: 1. Bešiktaš 61 bod; 2. Galatasaraj 61 bod; 3.Fenerbahče 59 bodova) vjeruje se, kako rekosmo, da će gospodina Reisa i njegove saradnike toga dana pozdraviti nekoliko hiljada Prizrenaca i njihovih gostiju. Dakle, ko voli fudbal a uz to i fk “Fenerbahče” neka dođe u četvrtak u Šadrvan i bude jedan dio sjajne fudbalske priče kakvu može ispričati samo Prizren i njegovi gosti.

Inače pomenuti fudbalski klub je najpopularniji u Turskoj ali i širom Evrope gdje ima više navijača od pomenutih fk “Galatasaraja” i fk Bešiktaša i koji je osnovan daleke 1907. godine, a koji je do sada 19 puta bio šampion Turske, 19 puta bio vicešampion Turske, dok je Kup Turske osvajao šest puta a Super-Kup Turske čak 8 puta. Ko voli-nek izvoli, jedan je Fenerbahče.

Vinetu Ganić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.