Vučić u Novom Pazaru: Da otvorimo pravi dijalog, srpsko – bošnjački, da više nikada ne bude sukoba

„Meni nije teško da govorim i o sopstvenim greškama, nikada mi nije teško da ih priznam, nikada mi nije teško ovako javno da kažem. Mi smo vekovima živeli zajedno, mi ćemo vekovima morati da živimo zajedno. Ko god misli da pravoslavci i muslimani mogu da žive odvojeno ili da nekih nema, a da drugih ima više, taj grdno greši“, rekao je Vučić u obraćanju građanima na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju dijagnostičkog centra pri Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

Srbijanski premijer je pozvao na dijalog između Srba i Bošnjaka.

„Da otvorimo pravi dijalog, srpsko – bošnjački. Da više nikada ne bude sukoba između nas, da gledamo da gradimo zajedničke domovine i razmišljamo o budućnosti, poručio je Vučić i najavio da će Srbija nastaviti sa izgradnjom puteva i infrastrukture u Sandžaku te na taj način uložiti u narednih nekoliko godina više nego u prethodne tri decenije.

Prema njegovim riječima dijagnostički centar, škola i vrtić će biti završeni do kraja godine ali će država zajedno sa građanima nastavit sa gradnjom i ulaganjima u ovom dijelu Srbije.

Novi Pazar bogastvo, a ne problem Srbije

On je kazao da se svi problemi mogu zajednički rješavati i „da nas mržnja nigde neće odvesti“, poručivši građanima Novog Pazara da se osjećaju sigurno u svojoj zemlji i poštuju onako kako zna da je poštuju.

„Da svi doživljavate ovo nebo i ovu zemlju kao svoju. I da mi poštujemo vašu kuću, vašu i našu zemlju potpuno podjednako i na isti način, svaku kuću bez obzira da li je pravoslavna ili muslimanska. Ne možemo više da trpimo ‘ne valja nam ovaj jedan ovde zato što je te vere’, daj da bude bolji i pošteniji ma koje vere da je“, istakao je srbijanski premijer.

Vučić je obećao da će Novi Pazar za godinu i po izgledati puno bolje nego što je danas zatraživši podršku građana za politiku Vlade.


„Da izgradimo zajedničku zemlju koja će da poštuje i da se hvalli svim svojim razlikama. Mi ćemo tim razlikama da se hvalimo, zato je Pazar bogatstvo Srbije, a ne problem Srbije. Živeo Novi Pazar, živela Srbija“ zaključio je Vučić.

On je zajedno sa potpredsjendikom Vlade i ministrom trgovine i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, ambasadorom Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) u Beogradu Džuma Rašid al Daherijem i gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem položio kamen temeljac za izgradnju više objekata u tom gradu.

Dijagnostički centar u Novom Pazaru će imati 1.400 kvadratih metara, najsavremeniju dijagnostičku opremu i omogućiti mnogo lakše liječenje građana koji su do sada “po zdravlje odlazili u Kragujevac i Beograd”.

Delagacija predvođena Vučićem je položila i kamen temeljac za igradnju osnovne škole i vrtća u novopazarskom naselju Dohoviće.

Na mjestu gdje još prije 102 godine izgrađena škola takođe je uz prisustvo učenika, roditelja i nastavnika priređena svečanost i prigodan kulturno – umjetnički program.

Više od osamsto učenika u jednoj smeni će dobiti novu školu sa savremenim učilima i fiskulturnom salom.

Za izgradnju sva tri objekta Ujedinjeni Arapski Emirati će preko Vlade Srbije uložiti oko sedam milliona evra, i to će biti prva investicija te zemlje na području Sandžaka. Takođe je najavljeno i ulaganje u drvoprerađivačku industriju.

Novi Pazar danas proslavlja Dan grada i svoj 554. rođendan. Novi (Yeni) Pazar je 1461. godine osnovao Isa-beg Isaković koji je utemeljitelj Skoplja, Sarajeva i još nekih gradova u regiji.

U Novom Pazaru se povodom 20. aprila priređuje niz sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja.

Novi Pazar broji oko 110 hiljada stanovnika i važi za centar sandžačke regije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.