Mejdin Saliji: Malo se uzimaju u obzir preporuke SVZ-a

Bošnjački predstavnik u ovom vijeću, Mejdin Saliji, inače član radne grupe za obrazovanje SVZ-a, kaže da je u mandatu vijeća da šalje preporuke i da, obično, u roku od mjesec dana čeka na odgovore.

Neka od pitanja koja su sada aktuelna unutar njegove radne grupe su zapošljavanje kadra u nastavi na bosanskom jeziku, odnosno smanjenje kvote od 14.2, problem nedovoljnog broja udžbenika, kao i nedostatak udžbenika za učenje albanskog jezika.

„Savjetodavno vijeće za zajednice šalje preporuke svim institucijama Kosova, svakog mjeseca pošaljemo po neku preporuku koje se tiču interesa zajednice. Ali, nažalost, nemamo povratnih informacija od institucija, a koje su i po zakonu obavezne da u roku od 30 dana odgovore na preporuke. Možda bi više trebala i politika da se angažuje oko toga“, kazao je Saliji za Radio Kosovo 2.

U Savjetodavnom vijeću zastupljeno je devet zajednica – srpska, bošnajčka, turska, goranska, romska, aškalijska, egipćanska, crnogorska i hrvatska zajednice. Srpska zajednica zastupljena je sa pet predstavnika, bošnjačka i turska zajednica sa po tri predstavnika, goranska, aškalijska, egipćanska, crnogorska te hrvatska zajednica zastupljene su sa po 2 predstavnika u Savjetodavnom Vijeću.

Mandat ovog vijeća je da vodi računa o brigama zajednica koje žive na Kosovu, ali i da „obezbeđuje mehanizme za redovnu razmjenu mišljenja između zajednica i Vlade Kosova; da pomaže organizaciju i artikulaciju stavova nevećinskih zajednica i njihovih pripadnika kada je riječ o zakonodavstvu, javnoj politici i programima od posebne važnosti za njih; da obezbjedi forum za koordinaciju i savjetovanje među zajednicama, i da obezbjedi djelotvorno funkcionisanje organizacija koje predstavljaju zajednice. Takođe, od vijeća se očekuje da daje preporuke tokom odlučivanja u vezi sa određivanjem fondova, bilo međunarodnih ili dodeljivanjem sredstava iz budžeta Republike Kosova za projekte namenjene zajednicma ili njihovim posebnim interesima.

Vijeće je sačinjeno od šest radnih grupa, i to su radne grupe za zakonodavstvo, obrazovanje, jezike, za zapošljavanje, za socijalna pitanja, i za pitanja Roma, Aškalija i Egipćana.

Predsjednik ovog tijela, Darko Dimitrijević, kazao je da je u ovoj godini u planu organiziranje što više debata, okruglih stolova i javnih diskusija između političkih i vladinih predstavnika sa građanima, pripadnicima nevećinskih zajednica.

„Upravo bi to bile primarne aktivnosti, pored nadgledanja zakona, izdavanja preporuka, na šta trebamo biti fokusirani, ali to opet, u velikoj mjeri, ovisi od budžeta vijeća. Mislim da imamo neka obećanja da ćemo dobiti podršku od predsjednika skupštine, recimo od predsjednice, ali zasada to su obećanja. Mi imamo plan, očekujemo da se taj plan podrži, a da li će tako biti, ostaje da se vidi u narednih par mjeseci”, kaže Dimitrijević za program na bosanskom jeziku, Radio Kosova 2.

Pravni savjetnik predsjednice Kosova, Selim Selimi, u razgovoru za Radio Kosovo 2 je kazao da Savjetodavno vijeće za zajednice ima veoma veliku ulogu u smjernicama koje pruža, u identificiranju i rješavanju bilo kakvog problema zajednica na Kosovu.

“Ove grupe u SVZ se trude da o nekakvim specifičnim temama pronađu i uspostave bolji kontakt sa institucijama, i samim tim dobiju bolju poziciju za zajednice. Znači, na primjer, u obrazovanju prate da li ima neke diskriminacije u školama, ili postoji li diskriminacija što se tiče jezika. Onda oni rade tu analizu, i tu analizu sa savjetima šalju kompetentnim istitucijama, da bi te institucije uspostavili bolje predstavljanje tih zajednica.

Ipak, ne postoji neki izvršni mehanizam gdje bi SVZ, da kažem, natjeralo te institucije da to implementiraju. Ipak, iz dosta primjera, tvrdim da je SVZ dalo veliki doprinos u dobrom predstavljanju zajednica,” tvrdi Selimi.


Komunikacija između SVZ i predsjednice je regularna i svakodnevna, kaže Arber Vllahiu, sef kabineta predsjednice.

“Svi zahtjevi, ili izneseni problemi od strane SVZ, u nekom smislu se rješavaju u zajedničkoj komunikaciji, znači nikada nije prestala ta komunikacija između nas, i sigurno kažemo da je jedan od radnika predsjedništva, takoreći, dio Savjetodavnog Vijeća, s kojim se komunicira u svakodnevnim prilikama”, kazao je on.

Avni Bahtijari, visoki službenik za komunikaciju u sekretarijatu Savjetodavnog Vijeca za Zajednice, se osvrunuo na posljednji sastanak i konstatirao zaključke koje su donjeli članovi vijeća, o kršenju zakona o jezicima, konkretno u ovom slučaju bosanskog i turskog u opštini Prizren. Međutim, on kaže da generalno gledajući, koordinacija ovog vijeća i predsjedništva ipak funkcionira, mada bi bila mnogo efikasnija kada bi se mogao povećati budžet, jer bi to doprinjelo da vijeće i praktično doprinese boljitku nevećinskih zajednica. Trenutan budžet je 60,000 eura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.