Švicarski vojnici albanskog porijekla pozirali sa albanskom zastavom – Švicarska kritikuje

Vodeće švicarske novine “Blick”, uz objavu fotografije, u vesti “Komanda dvoglavog orla” (švicarski vojnici ponosno poziraju, ali sa pogrešnom zastavom; Švicarci nose uniforme, mašu albanskom zastavom – gdje počinje izdaja mladalačke bezobzirnosti​) javile su o ovome, potvrđujući da se ponašanje sedam švicarskih vojnika albanskog porijekla kosi sa pravilima službe, te da slučaj istražuje vojna policija.

Drugog aprila, jedan čovjek je na Fejsbuk postavio sliku sa zastavom, uz poruku, “poglavlje se približava kraju, ali prijatelji ostaju”, piše Blick. 

Blick piše da bi se ovi mladići, iako vojnici švcarske vojske – “radije fotografisali u vozu sa dvoglavim orlom, ponosno upirući puškama uvis.”

Oficir koji je video sliku rekao je za ove novine: “To se graniči sa izdajom.” Iako kaže da razumije da korjeni Švicarske obuhvataju i migraciono stanovništvo, on ipak dodaje: “Ali ovi ljudi nose uniformu, očigledno da su i dalje u službi”. Zato moraju da budu 100 % iza vojske zemlje u kojoj služe, a ne da obožavaju stranu zastavu, naglašava Blick. “To je pitanje pristojnosti i poštovanja,” rekao je oficir.


Blick je takođe preneo i izjavu portparola švicarske vojske Kristofera Brunera, koji je ovom neimenovanom oficiru dao za pravo: “Ukoliko neko nosi švicarsku uniformu, jedino što želimo da vidimo jeste da nosi našu zastavu. Sve ostale zastave tu nemaju šta da traže.”

Ovaj list prenosi da prema pravilima, pripadnici vojski fotografije koje snimaju tokom službe, iste na Internet mogu da postave samo uz dozvolu svog supervizora, naročito ukoliko ti snimci “krše reputaciju uniforme kao izraz onoga što pripada vojsci”. 

Bruner je za Blik potvrdio i da snimak koji je otišao u javnost nije u skladu sa pravilima službe. 

Ovaj slučaj sada istražuje vojna policija, potvrdio je takođe Bruner, prenosi švicarski Blick, koji nije otkrio identitet i porijeklo vojnika. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.