Pukla bruka u Prizrenu!: Košarkaši Bashkimija izgubili već dobijenu utakmicu protiv autsajdera iz Đakovice

I sve je počelo kako se samo poželjeti može. Crnoputi Amerikanac Daeson je svojim atraktivnim zakucavanjima dizao publiku na noge dok je mladi Mustafa kao plej odigrao simultanku te je prvi period igre završen sa 26:20 u korist “narandžastih” iz Prizrena. Slično je bilo i u nastavku igre gdje se prednost stalno povećavala te su domaćini završili poluvreme u svoju korist sa petnaest koševa razlike, bilo je 53:38. Košarkaška uspavanka se nastavila i u trećoj četvrtini kada su gosti odigrali daleko bolje gdje se posebno istakao igrač gostiju Tahiri sa četiri trojke zaredom dok domaći nisu uspijevali postići koš punih sedam minuta no u samu završnicu se ulazi rezultatom 65:54 za ekipu iz Prizrena. I umjesto da se mirno privede utakmica kraju domaći košarkaši pokušavaju nelogičnim šutevima iz daljine, a pogotovu trojkama,  pokušaju da udvostruče vođstvo no takvom igrom su samo pomogli gostima da nemilosrdno pune koš domaće ekipe u kome je prednjačio košarkaš gostiju Prekazi koji je postigao 29 poena i koji je sasvim zasluženo ponio epitet igrača utakmice.

U posljednjem napadu domaći su imali dvadesetak sekundi da ipak pobijede no brzopletom igrom i nerezonskim šutevima omogućili su gostima da se raduju pobjedi koja im je vrlo značajna u borbi za opstanak. Što se tiče domaćih košarkaša njima bodovi u ovoj utakmici nisu puno značili jer su odavno obezbjedili treću poziciju pred plej-of iza neprikosnovenih i najboljih kosovskih košarkaških ekipa kk “Peja” iz Peći te višestrukog šampiona kk “Sigal-Prishtina” iz Prištine.

U domaćoj ekipi ponajbolji Mujo Tuljković sa 18 poena, Daeson je postigao 17, dok je podbacio Qendrim Biraj koji je postigao samo dva poena dok su kod gostiju ponajbolji bili, već pomenuti Prekazi sa postignutih 29 poena te Prizrenac Ujkan Karanezi sa postignutih 12 poena. Na kraju utakmice nekolicina nezadovoljnih domaćih navijača htjela se obračunati sa sudijama koji su svoj dio posla odradili veoma fer i korektno, bez nekih velikih grešaka koji bi uticali na konačan rezultat utakmice, no dežurni  policajci nisu dozvolili da dođe do nikakvih ekscesa te se na kraju sve smirilo.


Do kraja regularnog toka prvenstva ostalo je još dva kola u kojima domaći košarkaši naredne nedjelje gostuju ekipi kk”Trepqa” u Mitrovici koja se ove sezone bori za ulazak u plej-of te nije toliko “jaka” kao ranijih godina dok u posljednjem 28. kolu dočekuju kk “Peja” u velikom derbiju kada će Hala sportova u Prizrenu, vjerujemo,  biti ispunjena do posljednjeg mjesta. S obzirom da se u plej-ofu sastaju prvi sa trećim i drugi sa četvrtim i igra se do dvije pobjede trenutno se na čelu tabele nalazi kk “Sigal-Prishtina” sa 48 bodova, druga je kk”Peja” sa 47 bodova, treća je ekipa iz Prizrena kk “Bashkimi” sa osvojenim  41 bodom dok se za to četvrto mjesto bore ekipe kk “Ylli” iz Suve Reke sa osvojenih 38 bodova koliko ima i petoplasirana kk”Trepqa” sa istim brojem bodova. Po svemu sudeći u plej-ofu koji počinje krajem aprila sastaće se ekipe kk”Sigall-Prishtina” i kk “Bashkimi” te ekipe kk “Peja” i kk “Ylli” gdje nas očekuje vrlo uzbudljiva košarkaška završnica u kosovskom muškom košarkaškom prvenstvu.

Statistika:

26. kolo: ETC Super Liga Kosova u košarci;

Prizren, Hala sportova “Sezair Suroi”, gledalaca oko 300.
sudije: Goqaj, Kasapolli, Berisha (Priština);
kk “Bashkimi” –  kk “Vllaznimi” 76:77;

kk “Bashkimi” – Gashi, Balluku,Streeter 7, Mustafa 9, Morina 8, Tankelewich 8, Daeson 17, Biraj 2, Hasani 7, Tuljković 18, Juniku 4. trener: Edin Kerveshi;

kk “Vllaznimi” – Hajzeri 7, Zeka 8, Avdija 2, Rraci, Prekazi 29, Matoshi 4, Tahiri 14, Berisha, Qarkaxhia, Gashi 1, Karanezi 12. trener: Valon Tanushi.

Dakle, košarkaši iz Prizrena ulaze u plej-of sa treće pozicije no, kako smo istakli, u posljednjem 28. kolu regularnog dijela prvenstva dočekuju kk “Peja” iz Peći te će to za njih biti veliki ispit jer bi eventualnom pobjedom dali do znanja svim ljubiteljima košarke na Kosovu da bi možda mogli i osvojiti titulu šampiona Kosova no ako budu igrali kao sinoć onda nemaju nikakve šanse u borbi za titulu jer se protivnik nikad ne treba podcijeniti što je sinoćnja košarkaška utakmica i pokazala. No sačekajmo još ovih par nedjelja kada krene sama završnica prvenstva da vidimo da ći su “narandžasti” iz Prizrena “jaki” samo na riječima a ne na terenu gdje im je i mjesto.

Vinetu Ganić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.