Porodicama predato 28 identifikovanih tijela Albanaca ubijenih za vrijeme rata na Kosovu

“Ovo su slučajevi iz Raške, gdje je posao trajao oko godinu dana. Proces identifikacije se odužio zato što smo čekali sve DNK analize kako bismo spojili djelove tijela koja su bila razbacana po terenu kojim se bager kretao dva do tri puta”, kazao je dr Arsim Gërxhaliu, direktor Departmana sudske medicine.

On je naglasio da je u četvrtak počelo informisanje 28 porodica pronađenih žrtava iz Rrezalle kod Skenderaja (Srbica), dok će se sljedeće nedjelje informisati porodice iz opštine Glogovac. Gërxhaliu je istakao da su iz ove grupe identifikovana sva tijela, osim jednog.

“Od 53 slučaja pronađenih u Rudnici, 52 je identifikovano sa članovima porodica, dok jedan slučaj nije identifikovan i postavlja se pitanje da li se radi o starijem muškarcu, koji je možda bio gost ili prolaznik koji je pronašao sklonište kod tih porodica”, kazao je Gerxhaliu.


On je zato uputio apel stanovnicima Rrezalle koji još uvijek nisu dali krv da to učine, kako bi se pomoglo identifikaciji i tog jednog preostalog tijela. Gerxhaliu je takođe rekao da od svih tih slučajeva devet tijela nije kompletno.

Proces pronalaženja tijela u masovnoj grobnici kod Raške započet je još 2003. u vrijeme UNMIK-a, kada je prvi put izvršena kontrola, ali se tada nije došlo do rezultata. Konkretna iskopavanja su počela u aprilu prošle godine i pronađena su 53 tijela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.