Atifete Jahjaga: Obezbjediti prava ratnim žrtvama seksualnog nasilja

Jahjaga je kazala da je 15 godina ova tema na Kosovu bila tabu i da je zato bilo neophodno osnovati Nacionalni savjet za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom rata.

Jahjaga je poručila da sada treba obezbjediti prava žrtvama seksualnog nasilja tokom rata kako bi bi im budućnost bila sigurnija i mirnija.

“Od prošle godine mogu reći s punim uvjerenjem da smo zajedno uspjeli otvoriti novo poglavlje, koje ima samo jedan pravac, a to je osigurati prava žrtava seksualnog nasilja u toku rata, kao žrtava građanskog rata. Zajedno smo uspjeli pokrenuti pitanje rehabilitacije, reintegracije i resocijalizacije preživjelih seksualnog nasilja u ratu”, kazala je predsjednica.

Dodala je da je usvajanjem Nacrta zakona u Skupštini Kosova, 20. marta prošle godine, označen važan korak u priznanju zakonskog statusa žrtvama seksualnog nasilja, kao civilnim žrtvama rata, a kako bi mogle uživati sve pogodnosti predviđene ovim zakonom.

Navela je i da je na mnogobrojnim sastancima van zemlje pokrenula pitanje posljedica rata i tražila međunarodno priznanje zločina počinjenih nad nedužnim građanima Kosova i da je pronašla podršku među međunarodnim prijateljima Kosova.


Istovremeno, na Kosovu je, kazala je kosovska predsjednica, Ministarstvo zdravlja odlučilo da formira Radnu grurpu, s ciljem preduzimanja potrebnih koraka za efikasni i kvalitetniji pristup u pružanju zdravstvenih usluga preživjelim žrtvama seksualnog nasilja tokom rata. Ona je pohvalila i saradnju koju su pružile organizacije civilnog društva i zahvalila se svima koji su podržali ovaj proces.

Ministar rada i socijalnog staranja Arban Abrashi je izjavio da ove žrtve zaslužuju socijalnu pravdu.

“Potrebni su stalni napori kako bi žrtve seksualnog nasilja imale odgovarajući tretman od strane institucija i to uvijek treba činiti poštujući njihova prava, dostojanstvo i integritet. Iako se radi o osjetljivoj kategoriji, i one u stvari predstavljaju hrabrost i zaslužuju pravnu i institucionalnu podršku”, rekao je Abrashi.

Ministar zdravlja Imet Rrahmani je naglasio da je njegovo Ministarstvo donijelo odluku da se u okviru Zakona o zdravstvenom osiguranju, podzakonskim aktom obezbjedi besplatno lječenje žrtava seksualnog nasilja tokom rata.

Kada je Nacionalni savjet osnovan, rečeno je da se na Kosovu još uvijek ne zna tačan broj žrtava seksualnog nasilja tokom rata, ali da se smatra da za vrijeme rata silovano oko 20 hiljada žena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.