Ambasador Slovenije u posjeti ministru Demiriju: Slovenija svake godine daje stipendije studentima sa Kosova

Ministra Demirija posjetio Ambasador R. Slovenije, gdin. Miljan Majhen

Danas je ministra Rasima Demirija posjetio Ambasador R. Slovenije g. Miljan Majhen. 

U prijatnoj atmosferi ministar Demiri upoznao je Ambasadora sa dosadašnjim radom i planovima, a također je bilo riječi i o prioritetima Vlade, o decentralizaciji, o obrazovanju i nedavnom talasu migracije kosovskog stanovništva. 

Ministar je iskoristio priliku da upozna ambasadora sa položajem bošnjačke zajednice na Kosovu.

Ambasador je istakao tradicionalno dobre odnose Kosova i Slovenije i činjenicu da Slovenija posebno podržava put Kosova ka Evropi i proces vizne liberalizacije. 


Naročito je naglasio da je Slovenija druga zemlja, posle Turske, po investicijama na Kosovu, spominjući IPKO, njihovu banku kao i druge slovenske firme. 

Ambasador smatra da je obrazovanje najvažniji stub za razvoj jednog društva, te je iz tog razloga napomenuo da R. Slovenija svake godine daje stipendije studentima sa Kosova. Ministar je ovom prilikom izrazio interesovanje da među stipendiranim studentima budu i studenti iz bošnjačke zajednice. 

Na kraju sastanka je ambasador istakao da je neophodno da se radi na tome da se poboljša slika Kosova u ostalim zemljama u Evropi, jer ljudi jako često imaju nerealnu predstavu o situaciji na Kosovu. 

Na sastanku su bili prisutni i savjetnici ministra Demirija, gđa. Špresa Murati i gdin. Afit Zulji. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.