Prizren: U povodu “100 godina Bitke na Čanakaljeu”! (FOTO)

U prepunoj Sali doma Kulture ,,Xhemail Berisha“ u Prizrenu, u jednoj predivnoj i vrlo emotivnoj atmosferi, sinoć je  prigodnim kulturno-umjetničkim programom započela Manifestacija u povodu proslave ,,100 godina Bitke na Čanakaljeu“ gdje je tadašnja osmanlijska Turska, uz pomoć mnogih drugih muslimanskih naroda Azije i Balkana, sačuvala svoje dostojanstvo i svoj obraz, ali i svoj vatan, tj sačuvala svoju državu pobjedivši  u  toj bici sve tadašnje najmoćnije zapadnoevropske vojne sile, zajedno sa tadašnjim ruskom carevinom. 

Manifestaciji je sinoć prisustvovao veliki broj uglednih ličnosti, kako javnih tako i političkih, pretežno iz  turske zajednice te veliki broj intelektualaca, historičara, biznismena, predstavnika Islamske Zajednice (IZ) u Prizrenu predvođene Lutfijom ef. Balekom, predstavnici NVO-sektora, predstavnici i visoki oficiri Turskog KFOR-a na Kosovu, predstavnici porodica poginulih šehida na ,,Čanakaljeu“ sa Kosova, tj iz Gnjilana, Mitrovice, Peći, Prizrena i Gore, tj Dragaša, predstavnici mnogih kosovskih Institucija, predstavnici Turskog Instituta ,,Yunus Emre“ iz Prizrena, predstavnici opštinskih političkih struktura, profesori i učenici mnogih srednjih i osnovnih škola iz Mamuše i Prizrena iz turske zajednice kao i mnogobrojni naši sugrađani te je ovu značajnu Manifestaciju svojom posjetom uveličala i Ambasadorka republike Turske na Kosovu, gospođa Songul Ozan sa saradnicima. Bošnjačku zajednicu prdstavljali su ovdašnji bošnjački politički predstavnici: Rasim Demiri, Ćerim Bajrami i Sadik Idrizi.


Inače, po protokolu Manifestacija ,,100 godina Bitke kod Čanakaljea“, na zapadu nazivana kao ,,Bitka kod Galipolja“, počela je minutom ćutanja za poginule šehide u toj bici  te su potom intonirane himne republike Turske i republike Kosova. Nakon toga održano je nekoliko govora u prezentiranju same bitke sa temom ,,Pobjeda u Čanakaljeu“ koju je otvorio predstavnik i visoki oficir Turskog KFOR-a na Kosovu, pukovnik Ozen Topqu. Nakon njega prisutnima se obratila gospođa Songul Ozan, Ambasadorka republike Turske na Kosovu, te nako nje nekoliko poznatih ovdašnjih historičara koji su, svako iz svog ugla, pojasnili ogroman značaj pobjede u toj čuvenoj i historijski vrlo važnoj bici za opstanak  Muslimana na tadašnjim prostorima Azije i Evrope, odnosno Balkana.

U nastavku Manifestacije hor turskog kulturno-umjetničkog društva ,,Dogriyol“ iz Prizrena otpjevao je nekoliko revolucionarnih turskih pjesama iz tog vremena te, uz prethodne pomenute, bili srdačno i burno pozdravljeni od strane prisutnih velikim aplauzima. Nakon toga prikazan je i dokumentarni film u trajanju od 30-tak minuta sa pogledom današnjih historičara i savremenika kao osvrt na tu bitku i tadašnjih dješavanja kao i pojašnjenja gdje je nastupilo i nekoliko rođaka iz goranske i bošnjačke zajednice čiji su preci, odnosno šehidi, poginuli u toj bici. U drugom dijelu dvočasovne kulturno-umjetničke Manifestacije uručeni su prigodni pokloni, odnosno plakete ,,ATA COCUKLARI“ značajnim ličnostima i djeci iz Turske zajednice te je na samnom kraju za sve prisutne bio priređen prigodan koktel. Potrebno je istaći da je hol pomenutog prizrenskog Doma kulture bio prepun crteža savremenih kosovskih umjetnika i strip-crtača koji su na svoj način dali doprinos obilježavanju ovog kulturnog događaja na kojima su motivi iz te bitke kao i portreti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne republike Turske kao i nekoliko fotografija iz tog vremena sa lica mjesta i još puno toga a koji je, u velikom broju, za prisutne pripremio doajen strip-scene Kosova, Gani Sunduri iz Prizrena. 

Sve u svemu, bilo je to jedno divno i veličanstveno podsjećanje na našu balkansku, ali i tursku historijsku prošlost koju mnoge nove generacije koje dolaze nakon nas trebaju da znaju, da pamte i da uče o njoj te da je prenose sa koljena na koljeno, figurativno rečeno.

Posebno se mora istaći da se kulturno-umjetničke Manifestacije u povodu ,,100 godina Bitke na Čanakalje“ nastavljaju sve do subote kada će se danas, sutra i prekosutra u terminu od 19h, takođe u Sali Doma kulture ,,Xhemail Berisha“ u Prizrenu biti održano prikazivanje dokumentarnih  filmova o toj bici na kojima će, vjerujemo, prisustvovati veliki broj naših sugrađana i njihovih gostiju.

Ovu, kako smo istakli, vrlo značajnu kulturno-umjetničku Manifestaciju ,,100 godina Bitke na Čanakaljeu“ organizirali su i to vrlo uspješno, predstavnici Turskog KFOR-a na Kosovu, Institut kosovskih Turaka ,,Yunus Emre“ u Prizrenu i predstavnici kosovskih Turaka.

Vinetu  Ganić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.