Esmir Kasi u intervjuu za Bošnjak-KS: “Bošnjaci Kosova su na aparate, u komi…”

Bošnjak-KS: Na početku da li bi ste bili ljubazni da se predstavite našim čitaocima?

Esmir Kasi: Prije svega htio bih da vas poselamim i ujedno da vam se zahvalim što ste mi omogućili da dobijem malo prostora na vašem informativnom web portalu. Htio bih da poselamim i sve vaše čitaoce.

Inače moje je ime Esmir Kasi iz Gornjeg Ljubinja, opština Prizren, osnovnu i srednju školu završio sam u svom rodnom kraju, a pravni fakultet osnovnih i master studija u Mitrovici.

Bošnjak-KS: Koji je razlog Vašeg angažovanja u politici?

Esmir Kasi: Moja odluka da uđem u politiku, nije iz razloga što je meni bilo dasadno pa nisam znao šta da radim, razlog je potreba. Zapravo čovjekov život se sastoji od potrebe.

– kada je čovjek gladan ima potrebu da se nahrani
– kada je bolestan ima potrebu da se liječi
– kada mu je ugrožena egzistencija ima potrebu da prima socjalnu pomoć
– ukoliko je sposoban za rad ima potrebu da radi
– kada nešto ne zna ima potrebu da nauči

Kao što svi drugi narodi, tako i mi imamo ove potrebe, ali za razliku od njih mi ne možemo da zadovoljimo ove potrebe. To što si gladan , bolestan, nemaš posao, to nikoga ne zanima, to je jednostavno tvoja sudbina i sudbina tvoje porodice.

Bošnjak-KS: Zašto mislite da je na vas obaveza da promjenite stanje naroda?

Esmir Kasi: Obaveza je na sve nas bez ikakvog izuzetka, i mladi i stari i muško i žensko. Svijet ne ostaje na mlađe, nadležnost dunjaluka pripada Allahu, kad bi dunjaluk zavisio od mlade, mladi kako su nezreli prokockali bi ga na sportske kladionice, a kada bi dunjaluk zavisio od starije, oni znajući da im nije jos mnogo od života ostalo prodali bi ga.


Bošnjak-KS: Mislite li da je SDA pravi Vaš izbor?

Esmir Kasi: Ja sam unazad par godina pokušavao na više načina da dođem do pravu opciju, i po meni prava opcija je bila formiranje nećeg novog i zdravog, no nažalost pokazalo se da Bošnjaci Kosova nisu u stanju ni da ruše niti da nešto formiraju, ja nisam ušao u stranku SDA da bi dobio radno mjesto, niti sam od njih tražio da mi plate, niti želim da nekoga promovišem ili štitim, to što je SDA radila prije mene nije da me se ne tiče, ali nisam bio u prilici da utičem. Ako su radili dobro nagradite ih ako su radili loše kaznite ih. Ja želim da odgovaram isključivo za moj rad, dat ću sve od sebe da poboljšam stanje mog naroda, a opet napominjem od tog istog naroda ne tražim ništa zauzvrat. Ja mislim da je stanje Bošnjaka jako loše, a ukoliko narod kaže da mu je dobro i ne želi promjene, ja ću se istog momenta povući iz politike.

Bošnjak-KS: Da li imate neki plan za promjenu stanja ili će se sve zasnivati na kritikovanje političkih neistomišljenika?

Esmir Kasi: Ja imam energiju, ali zaista ne želim da je usmjerim u pogrešnom pravcu, šta drugi rade, to je njihovo, ako su uradili dobro za naš narod, molim Allaha da ih nagradi, ako su doprineli uništenju Bošnjaka na Kosovu, molim Allaha da im podari snagu da se pokaju.

Niko ne želi da ga vrijeđaju, prema tome ja neću nikoga vrijeđati, jer smatram da se sve može postići razgovorom, a ukoliko neko bude pokušao mene da omalovažava, neću se ljutiti jer nemam na to pravo, mogu se ljutiti samo ukoliko ja uputim uvrijedu, jer zato što sam imao mogućnost da odlučim da li ću to reći ili ne, a to što je neko rekao loše o meni nisam mogao da promjenim, to je njegova odluka.

Moj plan je da posvetim pažnju svima podjednako, prvenstveno našim građanima koji se nalaze van teritorije Kosova, od njih uvijek se nešto tražilo a nikada im ništa nije uzvraćeno, dat ću sve od sebe da se osjećaju prijatno kada budu dolazili u svoju domovinu i da im naša diplomatska i konzularna predstavništva budu uvijek na raspolaganju.

Uskoro planiram da posjetim naš kraj da razgovaram sa ljudima, kako je najbolje da mjenjamo stanje.

Da bi jedna zajednica mogla opstati, neophodno je kvalitetno obrazovanje, dobra zdravstvena usluga, vjerska jedinstvenost i zaposlenje, nažalost kod nas sve je ovo ugroženo, razgovaraću sa svima kako da poboljšamo sve ovo.

Bošnjak-KS: U saopštenju od prije neki dan ste naveli da ćete raditi na jedinstvu svih bošnjačkih političkih subjekata, da li je to moguće ?

Esmir Kasi: Ja sam spreman da pružim ruku prijateljstva svima, svakom ko želi dobro svom narodu, no zaista je neophodno da neko podnese ostavku, neko je odgovoran za ovo stanje, nije ono ovakvo samo od sebe, svako ko bude podnio ostavku lično ću javno da pohvalim takav gest, kroz historiju su padala carstva, vrijeme je da oni koji nisu radili za narod da se povuku, potrebna je energija mladih i poštenih. No, mi nemamo više izbora, moramo se ujediniti ili ćemo svi zajedno nestati, Bošnjaci su na aparate, u komi, ako se ne probudimo neko će nam isključiti aparate i to će biti početak sahranjivanja bosnjačkog identiteta na Kosovu.

I na kraju, ja odgovaram samo za svoju aktivnost. I vjerujem da može biti bolje ako svi vi budete zajedno samnom a ja zajedno sa vama. Sellam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.