Vučiću, sram vas bilo!

Nakon pada helikoptera u Beogradu i pogibije bebe, ljekara i članova posade u Srbiji je, (ne)očekivano, u toku “lov na vještice”. Traži se odgovornost, krivci i rekonstruiše događaj, odnosno okolnosti koje su doveče do ove velike nesreće. Kritike nisu pošteđeni ni političari, odnosno premijer Aleksandar Vučić. Ovo je komentar srbijanskog novinara Dejana Ilića, kojem je zasmetao stav predsjednika vlade susjedne države. Prenosimo ga u cjelosti:

Poslije nesreće koja se dogodila u noći između 13. i 14. marta i poslije jutarnje otvorene vanredne sjednice vlade od 14. marta, kada je izostala svaka relevantna informacija o događaju kao i jaka volja da se bilo šta u vezi sa njim istraži, vi se, predsjedniče vlade, 48 sati kasnije, 16. marta, osjećate pozvanim da se javno obavežete: „Gašića i Lončara neću da dam“, rekli ste novinarima poslije sjednice predsjedništva vaše stranke.

Predsjedniče, ko vam je tražio Gašića i Lončara? Šta će bilo kome njih dvojica? Kome se uopšte vi na ovaj način obraćate? Zamislimo, predsjedniče, da rezultati dvije istrage koje se vode u vezi sa padom helikoptera pokažu da su za nesreću djelimično odgovorni i vaši ministri. Da li vi nama sada kažete da ih i u tom slučaju nećete dati, recimo, da odgovaraju za svoje propuste? Ko ste vi da o tome odlučujete? Da li u ovoj državi postoje tijela koja mogu da postupaju mimo vaše volje? Recimo, sudovi?

Ne samo što ne date njih dvojicu, vi kažete da biste i sami isto učinili: „Vidim da se vodi hajka protiv ministara Gašića i Lončara, koji su htjeli da spasu jedno dijete… Evo, ja preuzimam odgovornost, da su me pitali, a nisu, i ja bih rekao: ’Idite, spasite to dijete’“.

Ispravno ste primjetili, niko vas ništa nije pitao. Jer, nije ni trebalo da vas pita. Vi o tome ni ne treba da odlučujete, kao što ni ministri to nisu smjeli da urade. A ako su uradili, moraju se suočiti sa odgovornošću za svoju odluku.

Ako biste i vi na njihovom mjestu odlučili isto, tim gore po vas, predsjedniče. Evo i zašto: mnogo je nejasnih stvari u vezi sa tom nesrećom. A neke stvari koje su izgovorene, očito su i netačne, da ne kažem – neko tu laže, predsjedniče.

Prvo: činjenica da je beba zbog otežanog disanja morala da bude odnesena u neki veći bolnički centar, kako je to objasnio vaš ministar zdravlja Lončar, nikako ne podrazumjeva da je beba morala da završi u Beogradu. Veće centre imaju i Niš i Kragujevac.

Drugo: iako saobraćajna policija iz Kraljeva tvrdi da nije bilo alternativnih pravaca na dijelu puta između Raške i Kraljeva na koji se sručilo brdo, izvještaji kažu da su se kola hitne pomoći ipak vratila do Raške, odakle bar još dva puta, pored Ibarske magistrale, vode do Kraljeva.

Treće: vijesti kažu da se vrijeme pokvarilo kada je helikopter u povratku bio iznad Mladenovca. Prema saopštenju „Er Srbije“, tri aviona – iz Milana, Ciriha i Brisela – bili su skrenuti sa beogradskog aerodroma da se prizemlje na aerodrom u Temišvaru, zbog udesa vojnog helikoptera na našem aerodromu. Tako Tanjugu kaže direktorka korporativnih poslova Maja Gedošev. Zanimljivo je, međutim, da Gedošev nije rekla kada se to dogodilo.

Prema podacima o letovima te večeri, sva tri aviona preusmjerena su ka Temišvaru oko 21.00. Ako je izjava Gedošev tačna, onda se vojni helikopter već prije devet uveče bio srušio. Ali, znamo da je on tada bio u Raškoj, gdje je preuzimao bebu i ljekare, da ih preveze u Beograd.

S druge strane, to znači da je već u 21.00 na aerodromu u Beogradu bilo jasno da su vremenske prilike tako loše da avioni ne mogu bezbjedno da slete. Ispada tako da se prilike nisu pogoršale tek kada je helikopter bio iznad Mladenovca, nadomak Beograda.

Vrijeme se očito pokvarilo već oko devet, pa je još tada mogla biti upućena poruka posadi helikoptera u Raškoj da se uputi na drugo odredište.

Predsjedniče vlade, umjesto što po svaku cijenu štitite svoje saradnike, bilo bi bolje da ne dajete izjave i da dozvolite da istraga utvrdi: ko je odlučio da se pošalje helikopter u Rašku i zašto – ako je beba prvobitno bila upućena u Kraljevo ili Kragujevac i ako je mogla biti prebačena i drugim putem do Kraljeva ili Kragujevca?

Ko je odlučio da helikopter po svaku cijenu mora bebu donijeti u Beograd? Ko je odlučio da helikopter mora da sleti na beogradski aerodrom iako je već oko devet uveče bilo jasno da to nije moguće?

Ovdje uopšte nije riječ o bilo čijoj humanosti ili spremnosti da se spasi život jedne bebe. Ovdje govorimo o mogućoj svjesnoj odluci da se i život bebe i životi ljekara koji su je pratili, kao i životi članova posade helikoptera, bez ozbiljnijeg razloga ugroze, što je po sve njih imalo, kako smo vidjeli, fatalne posljedice. Na to, vi 16. marta imate da nam kažete jedino da biste i vi učinili sve isto.

Umjesto što prijetite izvlačeći za uši iz svog cirkuskog šešira po ko zna koji put Miškovića, kojim mašete uokolo i njime plašite ili uveseljavate publiku, najbolje bi bilo da razmislite o tome šta se zaista dogodilo 13. marta uveče i da li je to bilo neizbježno.

Ovdje ne govorimo o lažnim doktoratima, o čijoj ste vjerodostojnosti naprečac donijeli odluku i sve koji se sa vama ne slažu proglasili neprijateljima.

Ovdje je riječ o ljudskim životima. Sramota je što svojim prenagljenim izjavama unaprijed stajete u zaštitu ljudi koji bi morali da objasne šta se zaista dogodilo te noći.

Dok god galamite i optužujete druge uokolo, umjesto da poštujete pravila koja važe za sve građane Srbije, vi, predsjedniče vlade, takođe predstavljate prijetnju po živote svojih sugrađana. Sram vas bilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.