Sabina Birdaini-Dana izabrana za potpredsjednicu Prizrena

Na prijedlog predsjednika opštine dr. Ramadana Muje, koji je u skladu sa zakonom predložio kandidata iz Nove demokratske stranke, odbornici iz većinske zajednice su sa 30 glasova za, nijednim protiv i tri suzdržana, uz četiri glasa prisutnih odbornika iz manjinskih zajednica, izabrali Sabinu Birdaini-Dana za potpredsjednicu opšťine. Odbornici iz Demokratske stranke Bošnjaka i KDTP-a su ranije napustili sjednicu.

Emilija Redžepi, predsjednica NDS-a, u izjavi za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, kazala je da je ovo historijski dan.

“Izuzetno mi je velika čast što su nas podržali svi kandidati i pozicije i opozicije, a posebno mi je drago što to nisu učili delegate koalicije Vakat i turske KDTP-a. Ovo je bio historijski događaj jer je napokon, posle 15 godina, tu poziciju dobila bošnjačka zajednica, kojoj je inače ta pozicija pripadala. Dok je Vakat tu poziciju uvek puštao KDTP-u.

Sabina Birdaini-Dani će uz svu našu pomoć unutar SO Prizrena, sa svim saradnicima, na najbolji mogući način štiti prava i interes kako bošnjačke tako i ostalih zajednica”, izjavila je Redžepi.

Sabina Birdaini-Dana se zahvalila na ukazanom povjerenju i rekla da je svijesna velike odgovornosti koju funkcija potpredsjednika opštine nosi.

“Uz vašu pomoć i porebnu pomoć građana nevećinskog stanovništva u našoj opštini iz svih zajednica, u stalnu saradnju sa predsjednikom opštine, učiniću da na najbolji mogući način predstavljam i štitim interese manjinskih zajednica u skladu sa statusom opštine Prizren i svim zakonskim regulativima koje Ustav Republike Kosova predviđa. 

Ona je istakla da je ovo historijski događaja jer je, kako je rekla, po prvi put izvršena reforma na političkoj sceni. 

“Želim da se zahvalim predsjedniku opštine koji je ispoštovao zakon o lokalnoj samoupravi i dao funkciju potpredsjednika opštine Bošnjacima, koji su poslije albanske nacionalne zajednice najbrojniji u prizrenskoj opštini. Stojim svima na raspolaganju da zajedničkim udruženim snagama radimo u cilju poboljšanja interesa svih građana u našoj opštini”, rekla je potpredsjednica Sabina Birdaini-Dana.

Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, u opštinama gdje najmanje deset posto građana pripada nevećinskim zajednicama, jedan od zamjenika gradonačelnika dolazi iz te zajednice. Njega predlaže gradonačelnik opštine i bira se većinom prisutnih članova SO i većinom članova koji pripadaju nevećinskim zajednicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.